Izetbegović pozvao Bošnjake u Turskoj da na izborima podrže Erdogana

Foto: fb/B.Izetbegovic

Podijelite:

Predsjednik Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović, danas je pozvao Bošnjake koji žive u Turskoj da na izborima podrže aktuelnog predsjednika Republike Turske, Redžepa Tajipa Erdoana (Recepa Tayyipa Erdogana).

Njegovo pismo upućeno Bošnjacima u Turskoj prenosimo u cjelosti:

“Cijenjeni građani Turske bošnjačkog porijekla,

svi smo svjesni historijskog trenutka koje predstavljaju predstojeći izbori za predsjednika Republike Turske. Vjerujem da je ogromna većina vas svjesna i epohalne uloge koju predsjednik Erdoan ima u preporodu i uzdizanju Republike Turske u svakom pogledu. Pod Erdoanovim liderstvom prijateljski turski narod i država Turska učvrstili su vlastiti ponos i samopouzdanje, ojačali demokratiju i obnovili sistem vrijednosti koji im garantira dugoročni napredak. Od ekonomski nedovoljno razvijene države, za samo nekoliko decenija, Turska je prešla put do moćne ekonomije. Svjedoče tome zapanjujući podaci o ubrzanoj izgradnji infrastukture, industrijskom razvoju, reformi sistema obrazovanja, moćnoj armiji i vojnoj industriji.

Od države koju su pokušavali tretirati objektom u međunarodnim odnosima, Turska je pod Erdoanovim liderstvom postala moćan subjekt na međunarodnoj sceni, bez kojeg se ne mogu donositi krupne globalne odluke. Takvo pozicioniranje Turske imalo je ogroman utjecaj i na kompletan muslimanski svijet, koji ubrzano vraća samopouzdanje i afirmiše vlastite vrijednosti. Moćna i razvijena Turska, sa moćnim liderom na njenom čelu, bitan je faktor i za odnose na Balkanu, gdje predsjednik Erdoan uspijeva uspostaviti saradnju sa svim državama i narodima i na taj način doprinositi očuvanju stabilnosti i mira.

Bošnjaci u Bosni i Hercegovini i na Sandžaku posebno svjedoče prijateljstvu velikog lidera Erdoana. Pomoć i podrška koju Erdoan i Republika Turska pružaju Bosni i Hercegovini i Bošnjacima je od vitalnog značaja. Mnogo bi prostora uzelo da nabrajam sve projekte u BiH koje je Turska podržala. Umjesto toga, u nakrajkraćem ću reći da Erdoan ispunjava emanet rahmetli Alije Izetbegovića, jer istinski i bratski pomaže Bošnjacima i Bosni i Hercegovini. Cijenjeni Bošnjaci, pozivam vas da izađete na izbore i podržite Redžepa Tajipa Erdoana. Jer, on treba Republici Turskoj, ali on treba i Bošnjacima i Bosni i Hercegovini”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije