Izložena umjetnička djela 46. likovne kolonije “Sopoćanska viđenja”

Podijelite:

U Galeriji MMC-a Kulturnog centra Novi Pazar izložena su umjetničkih djela 46. saziva likovne kolonije “Sopoćanska viđenja”.

Pored živoposnih slika ljubitelji umjetnosti imaju priliku da vide djela grafičkog dizajna, karikature, skulpure i umjetničke instalacije.

Selektorka saziva, istoričarka umjetnosti Sonja Milićević je u propektu izložbe, pod naslovom stiha Ivana V. Lalića, “Prostor je samo vreme na drugi način vidljivo”, navela da se u smislu programskog koncepta i ciljeva kolonija nije mijenjala tokom godina, da je njen identitet izgrađen na osnovama tradicionalnih likovnih tehnika, ali i da je umjetnost, kao vitalna disciplina ljudskog duha odslikavala sve društvene promjene.

“Ostali su nadahnuti istovetnim prostorom i prožimanjem različitih kultura, radove stvarali naknadno, u svojim ateljeima i okvirima sebi svojstvenih poetika, medijima i umjetničkih disciplina ili su u vlastitim umjetničkim stavovima, na ranije nastalim radovima, prepoznavali nešto što je moglo biti isprovocirano upravo u interkulturalnoj sredini sa iznenađujuće cirkulacijom ljudi kakav je Novi Pazar”, navela je Milićević.

Istakla je da selektorskoj zamisli ovogodišnji saziv kolonije okupio umjetnike različitih senzibiliteta i praksi, s ciljem da podsjeti da umjetnost nije samo skup radova pokazan na izložbi (i kasnije sabran u zbirci).

“Umjetnost ima specifičnu moć  komunikacije i zapravo je nevidljiva emocionalna reakcija koja se dešava između gledaoca, umjetnika stvaraoca i umjetničkog djela. Umjetnost je ta koja, na određenom prostoru uokviruje naša saznanja i iskustva, u  mjeri koja je veća od opipljive, ona je ta koja prevazilazi vijekove i vremenom postaje dio kolektivnog pamćenja”, poručila je.

Devet učesnika ovogodišnje kolonije bili su likovni umjetnici iz zemalja regiona: Biljana Keković iz Podgorice, Nela Hasanbegović i Danijel Premec iz Sarajeva, Željka Momirov, Marko Lađušić, Nina Ivanović iz Beograda, kao i Muriz Čoković, Rešad Prtinac, Muhamed Đerlek Max (Novi Pazar).

Koloniju je finansiralo Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Novi Pazar.

Posjetioci će moći da pogledaju radove do 19. januara, a organizator će u toku 2023. godine realizovati izložbu Kolonije i u Beogradu.

Prvi saziv Sopoćanskih viđenja u Novom Pazaru održan je u ljeto 1976. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije