Kamberi: Prava su univerzalna, nikako nisu u „milosti države“

Podijelite:

Predsjednik Partije za demokratsko djelovanje i narodni poslanik Šaip Kamberi reagujući na izjave predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji institucionalnu saradnju Albanaca Preševske doline sa Vladom Republike Kosovo predstavlja kao pokušaj destabilizacije i „stvaranja Velike Albanije“, da je saradnja sa maticom jedno od osnovnih prava manjina koje garantuje Ustav Srbije.

„Stoga, ne može biti dugoročne pravde i mira u ovoj krhkoj regiji pokušavajući stvoriti božanske manjine ili narode. Evropa i Balkan su to pokušali nekoliko puta i rezultat su bili krvavi ratovi“, upozorava Kamberi u objavi na svojoj facebook stranici.

Kamberi ističe da su moderne teorije ljudskih prava kažu da su prava univerzalna i da nisu milost države, te da ih čovek stiče rođenjem.

„S obzirom na ovo, geografska blizina, svakodnevne i tradicionalne veze, posebno institucionalne sa Republikom Kosovo, su preduslov za unapređenje položaja i blagostanja Albanaca u Preševskoj dolini“, naglasio je Kamberi.

Lider Albanaca Preševske doline Kamberi se pita zašto to predsjednika Srbije sprečava i u svojim nastupima se izjašnjava protiv osnovne ustavne norme, zašto su normalni odnosi Albanaca sa Kosovom destabilizujući za predsjednika Srbije, a u isto vrijeme njegove avanture u svakom uglu zapadnog Balkana gde žive Srbi konstruktivne?

„Prema njemu, sasvim je normalno da se sastaje sa liderima kosovskih Srba u Raškoj, kad god mu odgovara, da se radikalni srpski lideri iz regiona, uključujući Kneževića iz Crne Gore, obraćaju masi pristalicama u Beogradu, te da zajedno sa Dodikom ima tripartitne sastanke sa Patrijarhom srpskim o budućnosti “srpskog svijeta”, podsjeća Kamberi.

Po Vučiću je normalno ugrožavati postojanje Bosne kao unitarne države i pokazivati ​​destabilizirajuće ambicije u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu, te da Dodik tajno raspolaže srpskim vojnim avionima kad god mu zatrebaju, stoji u objavi Kamberija.

„Po logici srpskog predsjednika, to pravo treba da imaju samo Srbi. Drugima se ovo pravo, kada pokušaju da ga materijaliziraju, ne samo uskraćuje, već se stalno pokušava satanizirani“, upozorava Kamberi i dodaje da ovakvu logiku podržava srednjovjekovni mit da su Srbi božanski narod – centar Balkana – dok su ostali, na periferiji, varvari.

Kamberi konstatuje da su to gluposti i da je to neprihvatljivo, te da tu takvu logiku ne može nametnuti autokrata na čelu srpske države kojeg plaše zahtjevi za reciprocitet sa pravima Srba na Kosovu i ne bi trebalo da budu na dnevnom redu razgovora i zato stalno napada saradnju Albanaca Preševske doline sa Kosovom.

„Ali čak i on treba da zna da naše političko opredjeljenje nikada nije imalo za cilj destabilizaciju. Uvek smo insistirali na unapređenju položaja Albanaca i ostvarivanju naših osnovnih prava. Srbija je bila i ostaje ta koja odbacuje naše legitimne zahteve za pravdom, jednakošću, slobodom“, podsjeća Kamberi.

Umjesto kriminaliziranja zakonskih zahtjeva Albanaca Preševske doline, izbjegavanja odgovornosti preuzetih iz tri potpisana sporazuma, vrijeme je da država Srbija realizuje te preuzete obaveze, zaključio je Kamberi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije