Kamberi: Sa Kurtijem o Preševskoj dolini i parlamentarnim aktivnostima

Foto: fb/Shaip Kamberi

Podijelite:

Lider Albanaca Preševske doline i narodni poslanik Šaip Kamberi sastao se danas u Prištini sa Albinom Kurtijem, premijerom Republike Kosovo kojeg je informisao o najnovijim dješavanjima u Preševskoj dolini i o posjećenosti i parlamentarnim naporima da se unapređenje položaja Albanaca u Srbiji.

Kako je objavio na svojoj facebook stranici, Kamberi je obavijestio premijera Kurtija da je zajedno sa poslanicima SDA Sandžaka inicirao pet prijedloga zakona, među kojima i onaj o zaštiti prava i sloboda manjina, za sjedišta i teritorijalnu nadležnost sudova, te za promjenu zakona o upotrebi nacionalnih simbola.

„Predložili smo još izmjenu skupštinske uredbe tako da manjinske liste imaju mogućnost formiranja poslaničke grupe sa tri poslanika umjesto pet koliko je potrebno za ostale stranke, kao i nacrt rezolucije o Srebrenici“, naglasio je Kamberi.

Kamberi se zahvalio Vladi Kosova što je nastavila da podržava osnovce obezbijeđujući im besplatne udžbenike i što je povećala pažnju Kosova prema Albancima u dolini.

Ključ za izazove manjina na Balkanu je simetrija u pravima

Ovaj sastanak predstavnika Albanaca Preševske doline i premijera Kosova dolazi nakon pisma kopredsjedavajuće Grupe za pitanja Albanaca u Senatu SAD, republikanske senatorke Joni Ernst i demokratskog senatora Gary Peters koji su se obratili državnom sekretaru SAD-a Blinkena, za Preševsku dolinu i pravednu stvar Albanaca.

Senatori u svom pismu traže od državnog sekretara SAD da u svakoj komunikaciji ili susretu sa srpskim vlastima pokrene temu albanskog pitanja u Dolini.

U pismu se naglašavaju međunarodno dokazane činjenice – bilo kroz sopstvene izvještaje Stejt departmenta ili Rezoluciju Evropskog parlamenta iz maja 2023. – o državnoj diskriminaciji Albanaca u Dolini, sa posebnim naglaskom na pasivizaciji adresa kao administrativnom metodu etničkog čišćenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije