Kamberi: Važnost referenduma od 1. i 2. marta 1992. godine neće biti izgubljena

Podijelite:

Pre tačno 31 godinu, u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, Albanci su se, kao rijetko do tada,  ujedinili da održe referendum 1. i 2. marta 1992. godine političku i teritorijalnu autonomiju Preševske doline uz mogućnost pripajanja Kosovu, započinje sjećanje na ovaj datum Šaip Kamberi, predsjednik Partije za demokratsko djelovanje

„Dakle, uprkos udaljenosti od tri decenije, ovaj historijski događaj i dalje ima izuzetnu političku težinu za naš region, posebno u periodu kada je ovih dana postignut konačni i trajni sporazum između Kosova i Srbije, dogovor koji ima za cilj stvaranje mogućnosti za dugoročni mir na Velikom Balkanu“, stoji u objavi na zvaničnoj Facebook stranici PDD koju potpisuje Kamberi .

Naglašeno je da je, referendumu 1. i 2. marta 1992. prethodila Politička deklaracija o položaju albanskog naroda u bivšoj Jugoslaviji od 3. septembra 1991. godine, čiji je član bila i Partija za demokratsko djelovanje.

„Referendumi u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, poput onog na Kosovu i Sjevernoj Makedoniji, održani su uoči nasilnog raspada federalne države kakva je bila bivša Jugoslavija. Uništenje cijele federalne države rezultiralo je genocidom, strašnim masakrima, nehumanim zločinima i sistematskim nasiljem brutalnog srpskog državnog aparata iz Beograda“, podsjeća Kamberi.

Kamberi ističe da važnost referenduma od 1. i 2. marta 1992. godine neće biti izgubljena, kao i značaj i vrijednost njegove historije, uprkos pokušaju iz Beograda i rješenje je status albanskog naroda u skladu sa zahtjevima referenduma.

„Naravno, saradnja i koordinacija političkih koraka sa Tiranom i Prištinom“, kaže Kamberi i zaključuje da danas, svi Albanci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, pa čak i šire, podsjećaju ga ponosne predstavnike politike i njihove postupke onih koji su tada odoljeli pritisku i nasilju države.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije