SVAKOG DANA PAMTIMO, JEDAN DAN NE ZABORAVLJAMO

Kandić: Doći će vlast u Srbiji koja će se stidjeti ove koja se bori protiv dana žrtvama genocida u Srebrenici

Glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici biće održano 23. maja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a autori rezolucije su Bosna i Hercegovina, Ruanda i Nemačka

Podijelite:

Bivša izvršna direktorka i osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić smatra da će nekad na vlast doći oni koji će prihvatiti da se u Srebrenici dogodio genocid.

“Biće i druge vlasti u Srbiji koja će se stidjeti ove koja se bori protiv spomen dana na žrtve genocida u Srebrenici”, napisala je Kandić na društvenoj mreži “X”.

Glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici biće održano 23. maja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a autori rezolucije su Bosna i Hercegovina, Ruanda i Nemačka.

Podrška Srebrenici iz cijelog svijeta: Svakog dana pamtimo, jedan dan ne zaboravljamo

“Svakog dana pamtimo, jedan dan ne zaboravljamo“, jednostavna je poruka iz Memorijalnog centra Srebrenica, koja je posljednja dva mjeseca postala prepoznatljiva i jasna širom svijeta, među pojedincima, organizacijama i institucijama koje podržavaju usvajanje Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

“Uradili smo sve što smo mogli kako bismo u posljednja dva mjeseca uradili više da u zajednicama širom svijeta govorimo o genocidu u Srebrenici, kako online tako i uživo. Rezolucija nas je podstakla da to učinimo, te je i sam razgovor o njoj, učinio da se danas o genocidu u Srebrenici zna više u svijetu nego što je to bio slučaj prije par mjeseci. Cijeli razgovor je bio prilika da se govori više o posljedicama genocida u istočnoj Bosni, da se prepoznaju aktivnosti majki Srebrenice i Memorijalnog centra Srebrenica, da predstavimo naše programske preporuke za pristup obrazovanju o genocidu na univerzitetima, te u srednjim i osnovnim školama, da podijelimo rezultate brojnih istraživanja sa svijetom“, navela je portparolka Memorijalnog centra Srebrenica Almasa Salihović.

Iz Memorijalnog centra poručuju da su zabilježili preko 9.000 medijskih članaka o genocidu u Srebrenici od 1. aprila do danas širom svijeta, što je pokazatelj postignutih ciljeva kampanje podizanja svijesti.

“Koristim ovu priliku da zahvalim medijima, brojnim novinarima i urednicima koji su bili zainteresovani za temu, koji su zajedno sa nama pratili koje su države podržale Rezolucije, koje su dale prostor porodicama žrtava da govore, koji su znali da je važno da se fokusiramo na činjenice, istraživače, edukaciju, a ne na negatore genocida i one koji šire mržnju. Dokazali smo zajedno da uspostava Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici nije nikakva prijetnja nikome, već šansa da generacije koje dolaze uče na lekcijama iz Srebrenice“, zaključila je Salihović.

Memorijalni centar Srebrenica je aktivno zagovarao podršku Rezoluciji kroz direktnu komunikaciju sa preko 40 partnerskih organizacija iz cijelog svijeta, informisanje država članica UN-a, te najmanje 35 online i živih diskusija u kojima su predstavnici ove institucije govorili o Rezoluciji. Njihove poruke putem društvenih mreža je vidjelo preko 2 miliona korisnika. Sve to vrijeme su bili izloženi brojnim prijetnjama, govoru mržnje i napadima negatora genocida.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije