Kineska vojska započela vježbe oko Tajvana, koristi napredno oružje

Komentari:12

Podijelite:

Kako javlja kineski Global Times, zajedničke vojne vježbe Narodne oslobodilačke armije (PLA) izvođene su oko Tajvana uz korištenje naprednog oružja, uključujući borbene avione J-20 i hipersonične rakete DF-17

Kineska vojska započela je vojne vježbe koje uključuju bojevo gađanje u vodama i zračnom prostoru oko Tajvana, kao odgovor na posjetu predsjedavajuće Zastupničkog doma američkog kongresa Nancy Pelosi samoupravnom ostrvu, što je izazvalo oštru reakciju Pekinga, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako javlja kineski Global Times, zajedničke vojne vježbe Narodne oslobodilačke armije (PLA) izvođene su oko Tajvana uz korištenje naprednog oružja, uključujući borbene avione J-20 i hipersonične rakete DF-17.

“Vježbe su bez presedana jer se očekuje da će konvencionalne rakete PLA prvi put letjeti iznad ostrva Tajvan, snage PLA će ući u područje unutar 12 nautičkih milja od ostrva i takozvana srednja linija će prestati da postoji”, navodi Global Times, pozivajući se na izjave kineskih stručnjaka.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da njihove snage prate situaciju, jer Kina mijenja status quo i destabilizuje sigurnost regije.

“Ne tražimo eskalaciju, ali ne odustajemo kada je riječ o našoj sigurnosti i suverenitetu”, objavilo je ministarstvo na Twitteru.

Kineska vojska objavila je u utorak da će oko samoupravnog ostrva izvesti “seriju ciljanih vojnih operacija” kao odgovor na posjetu predsjedavajuće američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu.

U srijedu je 27 vojnih aviona koji pripadaju Narodnooslobodilačkoj vojsci Kine ušlo u područje koje je Tajvan proglasio “identifikacionom zonom protivvazdušne odbrane”.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom Twitter nalogu Ministarstva odbrane Tajvana, navedeno je da su vojni avioni ušli u prostor jugozapadno od oblasti protivvazdušne odbrane te u sredini Tajvanskog moreuza.

Kina je u srijedu ponovo upozorila da će poduzeti kontramjere nakon posjete predsjednice američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu.

“Mjere će biti odlučne, snažne i efikasne i stalno će ih osjećati relevantne vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Tajvanu“, rekla je glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying novinarima u Pekingu.

Uprkos nizu upozorenja iz Kine, uključujući vojnu akciju, avion u kojem se nalazila Pelosi sletio je u utorak na Tajvan iz Malezije.

Pelosi je prva predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa koja je posjetila Tajvan u posljednjih 25 godina. Newt Gingrich je 1997. bio posljednji čelnik američkog Predstavničkog doma koji je posjetio ostrvo, koje insistira na svojoj nezavisnosti od 1949. godine.

Tajvan i Kina su se podijelili 1949. godine nakon što su komunisti pobijedili u građanskom ratu na kopnu. Obje strane kažu da su jedna država, ali se ne slažu oko toga koja vlada ima pravo na nacionalno vodstvo na Tajvanu. Peking i Taipei nemaju zvanične odnose, ali su povezani milijardama dolara trgovine i investicija.

Sjedinjene Američke Države su promijenile diplomatsko priznanje iz Taipeija u Peking 1979. godine, ali održavaju neformalne odnose s Tajvanom. Washington je prema saveznom zakonu obavezan da se pobrine da Vlada Tajvana ima sredstva da se brani.

Tagovi: Kina Tajvan

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije