Kirbi: Kada bih bio sused Srbije i posmatrao očigledno divljenje Putinu, zapitao bih se

Komentari:12

Podijelite:

Bivši ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi veruje da postoji povezanost između očekivanja Rusije i faktičkog odsustva srpskih predstavnika sa Krimskog foruma u Zagrebu.

“Iz daleka deluje da je Srbija izabrala da se svrsta na stranu Rusije u rusko-ukrajinskom ratu”, ocenio je Kirbi za Glas Amerike.

U Zagrebu su se tokom prethodna dva dana okupili predstavnici više od 50 svetskih država i organizacija koji su, između ostalog, razmatrali načine za pomoć Ukrajini. Među svetskim zvaničnicima bila je i predsedavajuća američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Međutim, za sada izostaje zvanično obrazloženje u Beogradu da li je poziv za forum stigao i koji bi bili mogući razlozi za odbijanje, što su pitanja koja je Glas Amerike uputio na adresu predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića.

Upravo on je, prema navodima zvanične skupštinske beleške, bio učesnik sastanka 16. septembra na kom je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izrazio očekivanje da delegacija Skupštine Srbije neće učestvovati na samitu Krimske platforme.

Kirbi, koji je u Srbiji službovao od 2012. do 2016. godine, rekao je da veruje da Rusi imaju značajan uticaj u važnim institucijama Srbije, kao i u Srpskoj naprednoj stranci, navodeći da je od 2012. nastupio period značajnog udaljavanja srpske vlade od evropskog puta i veoma očiglednog okretanja prema Rusiji, a posebno Putinu.

“Mnogi će se zapitati da li je Vlada Srbije posvećena evropskom putu. Tvrdi da je okrenuta demokratskoj budućnosti. Ako jeste, čini se da su njena dela u suprotnosti sa rečima”, upozorio je Kirbi.

Podsetio je da je službovao u Beogradu kada je Rusija izvršila nelegalnu agresiju ukrajinskog poluostrva Krim.

“Imajući u vidu protivljenje Srbije nezavisnosti Kosova – deluje da Srbija po dvostrukim aršinima prihvata rusko otimanje teritorije”, kazao je Kirbi.

On je naveo da, kada bi bio sused Srbije i posmatrao očigledno divljenje Putinu, čoveku koji je dvaput napao suseda – Ukrajinu, jednom drugog komšiju – Gruziju, a nikada nije napustio okupiranu teritoriju bivšeg suseda – Moldaviju, pitao bi se da li bi je to moglo navesti da razmišlja o imitaciji Putinovih poteza, a ne samo da mu izražava divljenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije