Koalicija za slobodu medija: Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima poguban za medijsku scenu Srbije

Podijelite:

Koalicija za slobodu medija upozorava da je Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima, sa kojim Ministarstvo informisanja i telekomunikacija izlazi na javnu raspravu, poguban za medijsku scenu Srbije, informisanje građana u skladu sa javnim interesom, kao i za odgovorno trošenje novca iz budžeta.

Ministarstvo je, uz Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima, na javnu raspravu uputilo i Nacrt zakona o elektronskim medijima. Prvi okrugli sto, u okviru javne rasprave, zakazan je za danas, 13. septembra, u Beogradu, a uslijediće još tri – u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Predloženi nacrti zakona imaju za cilj da unaprijede sistem javnog informisanja u Republici Srbiji i stvore uslove za bolje regulisanje tržišta elektronskih medija i usklađivanje sa Strategijom razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period 2020 do 2025. godine i izmjenama Direktive o audiovizuelno-medijskim uslugama iz 2018. godine, navedeno je u saopštenju Ministarstva informisanja i telekomunikacija kojim se najavljuje današnja javna rasprava.

Navodi se i da su u izradi predloga nacrta medijskih zakona pored predstavnika javne uprave veliki doprinos dala su novinarska i medijska udruženja, kao i međunarodni partneri: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Misija OEBS-a, Ambasada Kralјevine Norveške i Fondacija Konrad Adenauer.

Međutim, upravo novinarska i medijska udruženja nisu saglasna sa Nacrtom zakona o javnom informisanju i medijima sa kojim se izlazi na javnu raspravu.

U saopštenju Koalicije za slobodu medija navodi se da ova verzija Nacrta sadrži rešenja koja su neprihvatljiva i neće doprinijeti poboljšanju medijske scene i informisanosti građana i u suprotnosti su sa Medijskom strategijom.

Rješenje po kojem će se podaci o tome da li su kršili Kodeks novinara Srbije tražiti samo za štampane i onlajn medije koju su prihvatili nadležnost Saveta za štampu neprihvatljivo je, diskriminatorno i vodi ka ozakonjenju nagrađivanja medija koji kontinuirano krše profesionalne standarde.

To praktično znači, naglašavaju iz Koalicije za slobodu medija, da će mediji koji nisu prihvatili nadležnost samoregulatornog tijela, moći potpuno nekažnjeno da krše Kodeks novinara i za to dobijaju novac građana.

Između ostalog, kaže se i da Vlada Srbije predloženim suštinskim izmjenama u posljednjem trenutku, nakon što je Radna grupa već usaglasila tekst Nacrta zakona, pokazuje da nema namjeru da ovim zakonom uredi medijske prilike u Srbiji, već da nagradi neprofesionalnost, neetičnost i nedogovornost.

Nacrti dva medijska zakona (Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima), koji će se naći na javnoj raspravi, sadrže i druga, slična neodgovarajuća rešenja, suprotna Vladinoj Medijskoj strategiji, kojima je potpuno obesmišlјen i dosadašnji rad na izradi zakona i strateško opredjeljenje Srbije, saopštila je Koalicija za slobodu medija, koju čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije