Komisija BNV-a: Zaustaviti neadekvatnu i nakaradnu rekonstrukciju kule Džephane

Komisija je uvjerenja da će nadležne institucije zaustaviti neadekvatnu i nakaradnu rekonstrukciju kule Džephane i postupiti u skladu sa zakonskim propisima i konvencijama koje je Srbija ratifikovala

Podijelite:

Komisija za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Bošnjaka koje je formiralo Bošnjačko nacionalno vijeće je donijela odluku da uputi dopise svim relevantnim institucijama, Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, Ministarstvu kulture Republike Srbije i Gradu Novom Pazaru sa prijedlogom mjera zaštite kule Džephane.

“Komisija je uvjerenja da će nadležne institucije zaustaviti neadekvatnu i nakaradnu rekonstrukciju kule Džephane i postupiti u skladu sa zakonskim propisima i konvencijama koje je Srbija ratifikovala,  graditeljskim i kulturno-historijskim naslijeđem Bošnjaka kojem ovaj spomenik kulture pripada”, predočeno je iz BNV-a.

Bošnjačko nacionalno vijeće formiralo je Komisiju za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Bošnjaka, s ciljem očuvanja i zaštite pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara od posebnog značaja za bošnjačku zajednicu.

Komisiju će činiti doktor filoloških nauka Dr. Fuad Baćićanin, arheolog, muzejski savjetnik Adnan Muftarević, arheolog, muzejski savjetnik Mirsad Avdić,, doktor pravnih nauka Prof. dr. Senad Ganić, master historije Dženana Murselović, diplomirani inženjer arhitekture Tarik Brunčević, diplomirani inženjer arhitekture Admir Marovac, profesor engleskog jezika i književnosti Damir Gruda, diplomirani pravnik Enis Zeković, magistar arhitekture Emir Ašćerić, diplomirani inženjer arhitekture Suad Kurtović

Nakon konstitutivne, na prvoj sjednici održanoj jučer 11. juna 2024. godine, jednoglasnom odlukom članova Komisije,  za predsjednika je izabran Admir Marovac, diplomirani inženjer arhitekture, za zamjenika predsjednika Tarik Brunčević, diplomirani inženjer arhitekture, dok je za sekretara izabran Enis Zeković, diplomirani pravnik.

Zadaci Komisije će biti praćenje stanja, predlaganje mjera zaštite kulturnih dobara, davanje stručnih mišljenja i obavljanje drugih poslova u cilju očuvanja i zaštite pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara koja su Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (Sl. Glasnik R. Srbije br. 97/2013 i 82/2016) utvrđena za pokretna i nepokretna kulturna dobra od posebnog značaja za bošnjačku nacionalnu zajednicu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije