Kosovo: Barikade će biti uklonjene, nazire li se smirivanje situacije?

Podijelite:

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras u Raškoj, nakon razgovora sa Srbima sa Kosova da će barikade biti uklonjene, ali da nepovjerenje ostaje, javlja Anadolu Agency (AA).

“Od sutra pre podne će krenuti uklanjanje barikada, to ne može za dva sata da bude gotovo, da li za 24 ili 48 sati, barikade će biti uklonjene, ali nepoverenje ostaje”, poručio je Vučić.

Naveo je da su imali teške razgovore, ali da su bili vrlo iskreni.

“Moramo da razgovaramo i da pokušamo da vratimo poverenje. Videli smo nikada organizovaniji otpor srpskog naroda”, rekao je Vučić i poručio Srbima sa Kosova da će i on i država biti uvijek uz njih.

Na sastanku sa Srbima sa Kosova Vučić je kazao da je došao da ih čuje i da pretpostavlja da će mu biti ispostavljeni, kako je rekao, “nemogući zahtevi” koje će saslušati i da će, kako god bilo, ostati uz njih.

Poručio je da im svaki dan mira i stabilnosti koji kupe znači život više i šansa više za budućnost, dodajući da tome ne vidi alternativu.

Ranije u srijedu je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio da je Srbija dobila “nikad jače garancije” Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU) koje ispunjavaju zahtjev kosovskih Srba da ne postoje nikakvi spiskovi za hapšenje ili krivično gonjenje zbog njihovog učešća u mirnim protestima ili na barikadama. Petković je naveo da je Vučić pozvao Srbe sa Kosova da se povuku sa barikada.

Srbi duže od dvije sedmice teškom mašinerijom blokiraju puteve na sjeveru Kosova, zbog hapšenja Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, osumnjičenog za napad na službenike Centralne izborne komisije Kosova. Nekoliko dana kasnije, uhapšen je i Slađan Trajković, još jedan bivši pripadnik Kosovske policije, koji je optužen za terorističke akte. Obojici je određen pritvor od 30 dana.

Kosovska policija je 10. decembra, kada su postavljene barikade na putevima, zatvorila za kretanja ljudi i robe dva granična prelaza na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak.

Nekoliko kamiona izgorelo na barikadi na sjeveru

Nekoliko kamiona kojima je bio blokiran put na lokaciji poznatoj kao Shkêmbi i Duda u sjevernoj Mitrovici izgorjelo je tokom noći.

Za sada nema zvaničnih informacija o njihovom paljenju. Policija još nije reagovala, javio je Radio Slobodna Evropa.

Ovi kamioni su na ovoj lokaciji raspoređeni 27. decembra, kada su grupe Srba postavile nove barikade na sjevernim putevima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije