Kosovo domaćin Evropskog prvenstva u džudou ove godine

Foto: tw/Hajrulla Çeku

Podijelite:

Kosovo će po prvi put organizovati Evropsko prvenstvo u džudou, saopštilo je Ministarstvo kulture, omladine i sporta Republike Kosovo, kao i sam ministar Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku).

„Posle izuzetnih uspjeha naših džudistkinja na međunarodnim takmičenjima, imaćemo priliku da vidimo njih kao i džudiste iz cijele Evrope kako se bore na Kosovu“, poručili su iz ovog ministarstva.

Naznačili su da se Evropsko prvenstvo odvija u okviru programa „Kosovo, država džudoa“, 16. decembra ove godine.

„Kontinuirano zalaganje i ulaganje u sport donosi rezultate“, oglasio se i ministar, Hajrula Čeku.

Kazao je da će ovaj međunarodni sportski događaj Kosovu donijeti promociju i „druge dobre stvari“.

„Krajem ove godine naši građani i ljubitelji sporta imaće priliku da vide mečeve najboljih džudista Evrope“, poručio je Čeku.

Inače kosovske džudistkinje su svetske i evropske šampionke. Majlinda Keljmendi (Kelmendi) osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

Pet godina kasnije, odnosno, 2021. Distria Krasnići (Krasniqi) i Nora Đakova (Djakova) osvojile su takođe zlata na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Krasnići je te iste godine pripala nagrada za najbolju sportistkinju u džudou, a prethodno se izborila za zlato i na Evropskom prvenstvu u Lisabonu, dok je Nora bila bronzana.

Sve tri su ranije ovog meseca dobile čin „pukovnika“ u sastavu Oružanih snaga Republike Albanije koji im je uručio premijer ove zemlje, Edi Rama.

Najava o održavanju Evropskog prvenstva u Džudou na Kosovu stiže nakon što je pitanje sporta na Kosovu ponovo postalo predmet razmjene optužbi između Beograda i Prištine, a usljed toga što je nekoliko srpskih klubova na Kosovu navodno dobilo dopis Kosovske policije o zabrani svih sportskih aktivnosti i procesuiranju organizatora, ukoliko takmičenja ne organizuju registrovane sportske organizacije pri kosovskom sistemu.

Osim što se njime od regionalnih direkcija policije traži da zabrane ovakva takmičenja, ujedno se zahtjeva zabrana ulaska sportskim klubovima iz centralne Srbije koji „nemaju odgovarajući poziv ili dozvolu“.

Sa druge strane, u godinama za nama, Priština se nerijetko žalila da pojedine zemlje koje ne priznaju Kosovo, kao i zvanični Beograd – zabranjuju učešće sportistima sa Kosova, odnosno korišćenje simbola, na međunarodnim takmičenjima koja se održavaju u ovim zemljama, odnosno u Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije