Krajnje desničarski jevrejski doseljenici upali su u džamiju Al-Aksa (Video)

Podijelite:

Krajnje desničarski jevrejski doseljenici upali su rano u nedjelju u dvorište džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu (Al-Quds), prenosi Anadolija.

Tokom upada jevrejske doseljenike čuvala je izraelska policija.

Policija je počela da se raspoređuje oko mesdžida Qibla i nije dozvolila Palestincima koji su bili unutra da izađu napolje.

Kasnije su počeli da odvode jevrejske doseljenike u džamiju Al-Aksa pod intenzivnim mjerama sigurnosti.

Prethodno izraelska policija nije dozvolila mladim Palestincima da uđu u kompleks džamije Al-Aksa na jutarnju molitvu.

Palestinci, kojima nije dozvoljen ulazak, obavili su jutarnju molitvu ispred džamije.

Napetost na palestinskim teritorijama eskalirala je nakon što su izraelske snage upale u kompleks džamije Al-Aksa u Istočnom Jerusalemu/Al-Qudsu i nasilno protjerale vjernike u utorak i srijedu.

Izraelski upadi u džamiju izazvali su vatru iz Pojasa Gaze i Libana, a Izrael je uzvratio vazdušnim napadima.

Palestinci optužuju Izrael da sistematski radi na judaiziranju Istočnog Jerusalemu/Al-Qudsa, gdje se nalazi Al-Aksa i briše njegov arapski i islamski identitet.

Al-Aksa predstavlja treće najvažnije mjesto za muslimane, dok Jevreji to područje nazivaju “Brdo hrama”, tvrdeći da su se u davna vremena na tom lokalitetu nalazila dva jevrejska hrama.

Izrael od 2003. godine dozvoljava izraelskim doseljenicima ulazak u kompleks skoro svakodnevno, osim petkom i subotom. Izrael je tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine okupirao Istočni Jerusalem/Al-Quds, a 1980. godine je anektirao čitav grad, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije