Kurti: Iznenađeni smo tolerancijom i šutnjom međunarodne zajednice

Foto: AA

Podijelite:

Premijer Kosova Albin Kurti nije izrazio iznenađenje postupcima Srbije, ali je rekao da je iznenađen tolerancijom i ćutanjem međunarodne zajednice prema postupcima srpske države, dan nakon što su žandarmerija i specijalne vojne jedinice Srbije oteli tri granična kosovska policajca na sjeveru.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Beograd.

„Pozivamo međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Beograd i pozivamo na oslobađanje policajaca. Srbija nas ne iznenađuje, nije promijenila svoje apetite. Ono što nas iznenađuje je tolerancija i ćutanje međunarodne zajednice prema djelovanju Srbije, koja stalno traži destabilizaciju”, rekao je Kurti na konferenciji za novinare posle sastanka Saveta sigurnosti Kosova u četvrtak.

Kurti je rekao da su u razgovorima sa kancelarijom za vezu Kosova u Beogradu kako bi saznali gde se nalaze trojica kidnapovanih policajaca i dogovorili mogući sastanak sa njima.

Kurti je takođe izrazio iznenađenje činjenicom da Kfor još nije dao zvaničnu izjavu o mjestu gde se incident dogodio.

„Ono što me i dalje čudi jeste činjenica da ni danas, sa ovom istinom koju vam otkrivamo, KFOR ne izlazi zvanično. Šta znači da dan nakon događaja koji nije bio uveče već popodne, Kfor ne izlazi sa zvaničnim objašnjenjem gde se to mjesto nalazi, ovo mjesto je jasno u teritoriji Republike Kosovo“, naglasio je Kurti.

Kurti je na konferenciji predstavio i mapu, preko koje je pokazao da se kidnapovanje kosovskih policajaca dešavalo duboko na teritoriji Kosova.

“Ne radi se o hapšenju u Srbiji, već o otmici na Kosovu… ne radi se o bilo kakvom prelasku granične linije od strane policajaca, kako to lažno tvrdi Srbija”, naglasio je Kurti.

„Sve to ima i KFOR, ali njihovo ćutanje ne doprinosi ni deeskalaciji, ni istrazi, ni pravdi“, dodao je Kurti.

Trojica policajaca kidnapovana su u srijedu na teritoriji Kosova od strane srpskih policajaca. Međutim, međunarodni predstavnici, uključujući ambasadore kvinte država na Kosovu, nisu reagovali na ovaj slučaj. Međunarodni predstavnici i dalje traže od Kurtija da preduzme konkretne korake za poboljšanje situacije na sjeveru.

S druge strane, Srbija tvrdi da trojica pripadnika Kosovske policije je uhapšeno je u rejonu sela Gnjilica u opštini Raška, na više od jednog kilometra u dubini teritorije centralne Srbije, kako je na juče vanrednoj konferenciji za medije iznio precizne podatke državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Željko Brkić.

„Želim da vas obavijestim da su dana 14.06.2023. u 12.38 časova u administrativnom pojasu prema automnoj pokrajini Kosovo i Metohija, daleko u dubini teritorije centralne Srbije, pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova, antiterorističke jedinice posebne policije, locirali i uhapsili tri pripadnika takozvane Kosovske policije“, kazao je ovaj zvaničnik obraćajući se medijima u Beogradu.

Rečeno je da su troje pripadnika KP bila u punoj ratnoj opremi, naoružani sa „tri automatske puške, municijom, GPS uređajima, mapama i drugom opremom“, iznijevši i detalje o njihovom kretanju neposredno pre hapšenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije