Kurti nakon sastanka u Briselu: Predstavljeni nacrt statuta ZSO je želja za Republikom Srpskom na Kosovu

Foto: European Union

Podijelite:

Predstavljeni nacrt statuta Zajednice općina sa srpskom većinom (ZSO) na Kosovu predstavlja želju Srbije da na Kosovu formira jednu Republiku Srpsku, izjavio je premijer Kosova Albin Kurti nakon završetka sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu.

Kurti je novinarima kazao da su se na početku sastanka, uz posredovanje viskog predstavnika Josepa Borrella i specijalnog posrednika EU-a Miroslava Lajčaka, saglasili o sporazumu o nestalim osobama, koji je pretočen u Deklaraciju o nestalim osobama tokom rata na Kosovu.

Kosovski premijer naveo je da im je potom Upravljački tim predstavio nacrt statuta Zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu, koji je u potpunosti u suprotnosti sa kosovskim Ustavom i zakonima, suprotan demokratiji, evropskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima manjina.

– Ja sam rekao da je predati nacrt statuta fundamentalno u suprotnosti sa Ustavom. Nacrt statuta koji je predstavljen je rezultat želje za Republikom Srpskom na Kosovu, dok je nacrt statuta koji sam ja predao nešto sličnom onom koji Srbija ima sa Hrvatskom – kazao je Kurti.

On je kazao da je Kosovo i pored toga zaintresovano da se nađe rješenje u skladu sa članovima 7 i 10 Sporazuma o normalizaciji postignutog 27. februara u Briselu.

– Ja sam predstavio nacrt vizije kako treba da izgledaju vrijednosti i načela, šta bi bio okvir koji reguliše pitanje nevećinskih zajednica, etničkih manjina, tačnije Srba na Kosovu. Vjerujem da će to biti ozbiljno tretirano od posrednika Borella i Lajčaka – kazao je Kurti i dodao da Srbi treba da žive na Kosovu i da imaju prava.

Naveo je da je protiv ideje da su neki Srbi važniji od drugih Srba jer su u ovim ili onim općinama. To je ocijenio kao sagregaciju Srba. Kurti je kazao da Kosovo odbija teritorijalnu autonomiju.

Također je naveo da je predao posrednicima dokument u kome je naveo kako je Srbija prekršila Sporazum od 27. februara.

– Samo u martu i aprilu prekršeno je osam od 11 članova tog sporazuma. Tražimo garancije za primjenu tog sporazuma i ankesa – rekao je premijer.

Odgovarajući na pitanja novinara zašto je odbio evropski prijedlog za prevazilaženje situacije na sjeveru Kosova, Kurti je rekao da mu nije drago što je izlaznost na izborima 23. aprila bila mala. On je za to okrivio Srpsku listu koja je odbila da učestvuje na izborima, te je rekao da grešku Srpske liste ne može da ispašta država Kosovo.

Rekao je da su gradonačelnici neophodni kako bi bili na usluzi građanima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije