Kurti: Opštinski objekti pripadaju Republici Kosovu

Podijelite:

Kurti pozvao međunarodnu zajednicu da intenzivira dijalog za primenu sporazuma iz Brisela i Ohrida

Premijer Kosova Albin Kurti pozvao je danas međunarodnu zajednicu da intenzivira dijalog za primjenu sporazuma od 27. februara u Briselu i 18. marta u Ohridu i da u tom procesu obezbijedi uravnotežen i pravičan redosljed primjene obaveza.

“Dijalog za primjenu sporazuma od 27. februara i 18. marta mora biti intenziviran. Potreban nam je uravnotežen i pravičan redosljed osnovnog sporazuma”, rekao je Kurti na sastanku Glavnog odbora pokreta Samoopredeljenje (VV).

Naglasio je da Kosovo stoji iza politike i demokratskih vrijednosti Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, ali put ka deeskalaciji na sjeveru republike, prema njegovim riječima, trebalo bi da počne uklanjanjem odatle kriminalnih grupa.

“Kosovo je iza SAD i EU u svakom smislu te reči, u antiputinskoj politici i demokratskim vrijednostima. Tu je beskompromisni saveznik. Put napred za deeskalaciju situacije na sjeveru znači momentalno zaustavljanje nasilja kriminalnih grupa nad policijom, NATO-om, novinarima i gradonačelnicima”, kazao je on.

Dodao je da u skladu sa sigurnosnom situacijom, uklanjanjem tih bandi i njihovim hapšenjem, prisustvo policije moglo bi se srazmjerno smanjiti.

Kazao je da do vanrednih izbora u sjevernim opštinama aktuelni gradonačelnici moraju da obavljaju svoje dužnosti, dok je pozvao Srbe da izađu na izbore.

“Sadašnji gradonačelnici su dobili malo glasova, dok ostali nisu dobili ništa. Srbi treba da izađu na izbore, a ne da bojkotuju. Izbori moraju biti slobodni, otvoreni, bez straha, bez prijetnji, bez kriminalnih grupa”, izjavio je on.

Premijer Kurti je još jednom ponovio da su opštinski objekti zgrade koje pripadaju Republici Kosovu, a ne jednoj etničkoj grupi.

“Nije u redu da bilo ko insistira da u sjevernim opštinama bude samo srpski gradonačelnik i da samo srpski gradonačelnik ulazi u opštinske objekte. Zgrada pripada Republici. U Republici Kosovo ne postoji javna zgrada u koju može da uđe samo jedna etnička grupa. To bi predstavljalo segregaciju, aparthejd. Mi smo to doživjeli u prošlom vijeku, ne želimo da to doživimo u ovom vijeku. Ne zbog bilo čijeg besa, već radi Republike”, rekao je Kurti.

Kazao je da nasilje u opštinama na sjeveru Kosova traje koliko se naredi iz Beograda i pohvalio Kosovsku policiju za profesionalni rad.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije