Kurti povodom pet godina od ubistva Ivanovića: Bio je ličnost posvećena borbi za interese svoje zajednice

Podijelite:

Pre pet godina na ulicama Mitrovice ubijen je Oliver Ivanović, a svi oni koji počine zločin na Kosovu moraju biti izvedeni pred lice pravde, izjavio je Kurti u video poruci na srpskom jeziku objavljenoj na Facebook profilu Vlade Kosova.

Kurti je kazao da je potrebna posvećenost svih relevantnih institucija da se pronađu i kazne odgovorni za njegovo ubistvo.

“Danas obilježavamo život i sjećanje na Olivera Ivanovića, na dan njegove smrti. Moje misli i saučešće su sa njegovom porodicom i prijateljima”, kazao je premijer Kurti. On je naglasio da je Oliver Ivanović bio ličnost posvećena borbi za interese svoje zajednice i svog grada.

“Činio je to tako što je bio otvoren, iskren, uvek oštar po pitanju važnih stvari, ali i poštovao one sa kojima se nije slagao. Volio bih da ostane živo sjećanje na njega, na čoveka koji je radio za stabilnu budućnost i za multietničko Kosovo”, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je naveo da je atentat na Ivanovića ostavio posljedice na celo društvo.

“Ovaj zločin ubio je ne samo Olivera Ivanovića, već i politički pluralizam Srba”, kazao je Kurti.

Poručio je da će se uspomena na Olivera Ivanovića sačuvati ukoliko Kosovo bude “nepokolebljivo u svojoj posvećenosti da bude multikulturalno i multietničko društvo u kome se ljudi osjećaju bezbjedno, mogu da govore šta misle i da se ophode jedni prema drugima sa poštovanjem, čak i ako se ne slažu“.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine u Severnoj Mitrovici sa šest hitaca u leđa iz vozila u pokretu, ispred prostorija njegove stranke Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda”.

U Osnovnom sudu u Prištini vodi se postupak protiv šest osoba, optuženih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, od kojih su neki u to vreme bili aktivni pripadnici Kosovske policije. Optužnicom koja je tri puta menjana, osumnjičeni su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Silvana Arsović, Dragiša Marković, Žarko Jovanović i Rade Basara, za saučesništvo u pripremi ubistva ili za prikrivanje dokaza nakon ubistva.

Optuženi se terete da su od 2014. do 2018. godine bili deo organizovane kriminalne grupe na čijem čelu su bili biznismen Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, aktuelni potpredsednik Srpske liste, koji se nalaze u Srbiji i nedostupni su kosovskom pravosuđu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije