LSV: Vučić pominje jeftinu struju, a zaboravlja da su nam plate među najnižim u Evropi

Podijelite:

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da u sljedećem obraćanju građanima uporedi najčešću zaradu zaposlenih u našoj zemlji sa zaradama u drugim državama, stoji u saopštenju ove stranke koje je potpisao Mlađen Malešević, član Glavnog odbora Lige.

Iz Lige ističu da je Vučić u svom novogodišnjem govoru pomenuo da građani Srbije plaćaju drugu najnižu cijenu struje u Evropi i da kao i obično, iznosi poluinformacije, koje za cilj imaju da ekonomsku situaciju u zemlji prikažu boljom nego što jeste.

„Predsednik republike mogao bi građanima da kaže da zaposleni u Evropskoj uniji imaju najčešću zaradu oko 2.000 evra mjesečno, a u Srbiji oko 500 evra. Procjene su da će ove godine prosječan račun za utrošak električne energije u Srbiji iznositi oko 35 evra mjesečno, a u Evropskoj uniji će račun iznositi oko 100 evra“ obijašnjavaju iz LSV.

Oni naglašavaju i podvlače da to znači da, posle plaćanja računa za struju, zaposlenima sa najčešćom platom u Srbiji ostaje oko 470 evra mjesečno, a zaposlenima u EU oko 1.900 evra. Na primjer, u Nemačkoj bi ostajalo oko 2.500 evra, u Sloveniji oko 1.300, a u Grčkoj ili Hrvatskoj oko 950 evra.

Iz Lige kažu da bi predsednik Vučić bi mogao da se raspita i o iznosu pomoći koju najsiromašniji građani u Evropskoj uniji dobijaju da bi lakše izmirivali svoje mjesečne obaveze i za to navode praksu država EU.

„Na primjer, Italija je izdvojila pet milijardi evra za borbu protiv krize koja bi mogla biti izazvana većim troškovima života. Danska je namijenila 417 miliona evra za direktnu pomoć građanima kako bi lakše plaćali svoje račune. Njemačka je svim porodicama koje su socijalno ugrožene obezbjedila 100 evra mjesečno da bi lakše plaćali svoje račune, a onim najugoroženijim mjesečno stiže 200 evra.“ kažu u saopštenju.

O ovim iznosima građani Srbije mogu samo da maštaju zaključeno je u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije