Makron i Šolc: Normalizacija odnosa Kosova i Srbije od suštinskog značaja za Zapadni Balkan

Foto: Carl Campbell on Unsplash

Podijelite:

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) ocjenili su danas da je puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije od suštinskog značaja za Zapadni Balkan i dodali da su zadužili svoje savjetnike za spoljnu i bezbjednosnu politiku da pruže direktnu podršku specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, saopštilo je danas Predsedništvo Srbije.

Makron i Šolc su u zajedničkom pismu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću naveli da se u svjetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moraju uložiti jači napori kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost.

“Upućujemo Vam zajedničko pismo u trenutku od presudnog značaja za bezbjednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana. Uvjereni smo da, u svjetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se riješili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi. Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan”, navodi se u pismu.

Makron i Šolc su pozvali Vučića da pokaže maksimalnu odlučnost i spremnost za donošenje teških odluka, koje vode ka napretku u dijalogu izmedju Kosova i Srbije, pod okriljem EU.

Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou, dodaje se u pismu.

“Stoga smo zadužili naše savjetnike za spoljnu i bezbjednosnu politiku, Jensa Pletnera (Ploetner) i Emanuela Bona (Beaune), da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savjetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene naprijed”, dodaje se u pismu Vučiću.

Tagovi: EU Kosovo Srbija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije