Mehmedović: Kome su prijetnja dronovi iz UAE?

Podijelite:

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović, postavio je pitanje u javnosti na svome Facebook profilu – Kome su prijetnja dronovi „samoubice“?, osvrćući se na pisanje medija da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio u Abu Dhabiju da će u roku od 48 sati potpisati ugovor sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima o kupovini tih dronova.

Mediji u regionu su izvjestili da srbijanski predsjednik, koji ovih dana boravi na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme “IDEX 2023” u Abu Dhabiju, najavio da će ovo moćno oružje u “veoma kratkom roku” stići u Srbiju nakon kupovine.

Mehmedović postavlja pitanje za kakav rat i protiv kojeg ili kojih protivnika se sprema Srbija svojim intenzivnim naoružavanjem, obzirom da je teško pronaći i jednu državu u njenom bližem i širem okruženju koja ima bilo teritorijalne pretenzije prema njoj ili da na bilo koji način ugrožava njen suverenitet?

„Zaključak koji slijedi je da oružje Srbiji ne treba za odbranu već za druge svrhe. Kako su unutrašnja i spoljna politika jedne zemlje nužno povezane i sa njenom vojnom politikom to države susjedi politiku Srbije trebaju ocjenjivati u okviru te ukupnosti“, navodi Mehmedović.

Podsjeća da od dolaska Slobodana Miloševića na vlast Srbija je postala elementom nesigurnosti prvo unutar SFRJ, a agresijom na BiH i napadom na Kosovo te stvaranjem izbjegličke krize i unutar šireg balkanskog prostora. Smjene različitih političkih stranaka na čelu Srbije nisu, nažalost, dovele do promjene tog stanja. Naprotiv. Direktna umiješanost srbijanskih službi bezbjednosti u pučeve u Crnoj Gori i Makedoniji i subverzivni uticaj koji preko entiteta „RS“ ima na situaciju u BiH i preko opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova u toj zemlji govori koji su vrlo mogući motivi ubrzane modernizacije i jačanja oružanih snaga Srbije.

Mehmedović upozorava da javno promovirani uspjeh da je Vojska Srbije trenutno snažnija od svih oružanih snaga zemalja bivše SFRJ  govori tome u prilog.

„Izjave najviših srbijanskih zvaničnika da Srbija neće dozvoliti protjerivanja i pogrome srpskog stanovništva u zemljama u susjedstvu u kojima žive dovoljno su upozoravajuća u pomenutom kontekstu. Niti jedna od zemalja u susjedstvu ne vodi politiku koja bi makar u naznakama imala neprijateljsku politiku prema svojim srpskim sudržavljanima ili koja daje povoda da se zaključi da za cilj ima progon Srba kao naroda. Srbija sa druge strane, instrumentalizira politička vođstva među Srbima koji žive u tim zemljama da vode politike koje su nacionalističke, diskriminatorske u odnosu na pripadnike ostalih naroda i koje dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet tih zemalja i samim tim ugrožavaju njihovu elementarnu društvenu stabilnost“, ističe Mehmedović.

Mehmedović poziva probosanske stranke, imajući u vidu navedeno, da hitno stupe u kontakt sa rukovodstvom Ujedinjenih Arapskih Emirata i skrenu im pažnju na to da dronovi „samoubice“ koje će prodati Srbiji neće služiti za njenu odbranu od vanjskog neprijatelja već za demonstraciju moći prema susjedima, uključujući BiH, kao i za slamanje vojnog otpora u tim zemljama ukoliko se geopolitičke silnice tako poslože da Srbija dobije odriješene ruke da po potrebi i vojnim sredstvima uspostavi svoju dominaciju na Zapadnom Balkanu.

„Tada bi se krv nevinih žrtava preko dronova „samoubica“ prelila i na ruke UAR, što im niko ko je prijateljski nastrojen prema njima ne želi. Zato im treba predati zahtjev da ne potpisuju ugovor sa Srbijom kako ne bi doprinijeli destabilizaciji jednog regiona vrlo osjetljivog na političke potrese“, kaže Mehmedović i zaključuje da je Aleksandar Vučić svojom politikom proizveo dovoljno radikalnih pokreta u Srbiji i već sada je jasno da ih neće moći kontrolisati, te da postoji realna opasnost od zloupotrebe dronova „samoubica“ i u unutarnjim sukobima u Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije