“Mehter” održao koncert na Baščaršiji | Video

Podijelite:

Tradicionalni turski vojni orkestar “Mehter” održao je u srijedu koncert na sarajevskoj Baščaršiji, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Vojni orkestar Unije mehtera pri Ministarstvu odbrane Turske održaće niz koncerata u Bosni i Hercegovini, a prvi takav koncert na Baščaršiji danas je posmatrao veliki broj Sarajlija i turista, koji nisu krili oduševljenje izvedbom ovog jedinstvenog vojnog orkestra iz Turske.

Orkestar je krenuo ispred Saborne crkve, zatim ulicom Ferhadija prošao pored Sarajevske katedrale, zatim ispred Gazi Husrev-begove džamije te se zaustavio kod Sebilja, u samom srcu Baščaršije, gdje je koncert i održan.

“Mehter” će sutra imati priliku pogledati i poslušati Zeničani. U petak, 23. juna, koncert “Mehtera” će moći pratiti i građani Mostara, kod Starog mosta.

Isti orkestar će nastupiti i na ovogodišnjoj Manifestaciji “513. Dani Ajvatovice”, u Donjem Vakufu i Pruscu.

“Mehter” će, već po tradiciji, učestvovati na defileu koji će obilježiti prolazak konjanika kroz Donji Vakuf, u subotu, 24. juna, u poslijepodnevnim satima.

Hiljade građana imaće priliku pratiti nastup ovog orkestra i na centralnom događaju ovogodišnje Ajvatovice, na platou u Pruscu, u nedjelju, 25. juna.​​​​​​​

“Mehter” je naziv za vojne orkestre koji su pratili janjičarske jedinice u njihovim vojnim pohodima, kao i sultana i druge osmanske uglednike na njihovim javnim nastupima. “Mehter” se smatra prvim vojnim orkestrom u historiji. Po ugledu na njih, sve vojske svijeta osnovale su svoje vojne orkestre.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije