13.6 C
Novi Pazar
02/06/2023
NaslovnicaVijestiMemorijalni centar Srebrenica – Potočari: Organizovana akcija čišćenja šehidskih nišana

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari: Organizovana akcija čišćenja šehidskih nišana

Pozivu srebreničkog medžlisa odazvali su se aktivisti iz Živinica, Doboja, Tuzle te građani koji su samoinicijativno došli u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari kako bi prije još jedne kolektivne dženaza očistili nišane žrtava genocida

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari i Medžlis Islamske zajednice Srebrenica u subotu su organizovali akciju čišćenja šehidskih mezara u memorijalnom kompleksu, javlja Anadolu Agency (AA).

Pozivu srebreničkog medžlisa odazvali su se aktivisti iz Živinica, Doboja, Tuzle te građani koji su samoinicijativno došli u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari kako bi prije još jedne kolektivne dženaza očistili nišane žrtava genocida.

“Mi smo prije dvije godine imali sličnu akciju i to se pokazalo dobrim. Cilj nam je ne samo očistiti nišane nego na neki način zbližiti se s memorijalnim centrom ili približiti memorijalni centar našoj omladini, našoj djeci. Doduše ovo su počeci, pokušaji, ali u budućnosti želimo sve ovo proširiti, tako da kažem šire organizujemo, kako bi dosta naše omladine, djece, ljudi iz cijele države došlo na ovaj dan”, rekao je Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

Svi prisutni su istakli poseban osjećaj i emocije koje su ih preplavile dok su čistili nišane nedužnih žrtava genocida nad Bošnjacima koji su počinili pripadnici vojske i policije RS u julu 1995. godine. Ističu kako su danas učinili dva dobra djela – proučili Fatihe i očistili nišane. Mnoge nišane i mezarluke nema ko obići jer su u genocidu ubijeni svi srodnici ili su preživjele žrtve daleko van Bosne i Hercegovine.

Iz Živinica su u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari stigli aktivisti Eko udruženja “Za naš ljepši grad” koji su vrijedno radili na čišćenju šehidskih nišana.

“Puno nam ovo znači. Podsjeća sve nas. U autobusu smo razgovarali o tome koliko treba neprestano ukazivati, apelovati na savjest i na odgovornost. Znači sve što je aktivizam, sve što je povezano sa ratnim zbivanjima ne smije se zaboraviti i treba se konstantno podsjećati na to. Samim tim prisustvo u Memorijalnom kompleksu budi emocije, dolazila sam ovdje sa svojim mužem, sa svojim unukom, da bi se sjećao svega ovoga. Teško je, osjećaji su teški”, kaže Nizama Tupkušić, aktivistica Eko Udruženja “Za naš ljepši grad” iz Živinica.

Mladi koji su se rado odazvali pozivu za akciju čišćenja šehidskih nišana istakli su kako se o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici veoma malo govori u školama. Smatraju kako bi se to moralo promijeniti jer veliki broj mladih ne zna šta se događalo u našoj bliskoj prošlosti.

“Najgore što i škole u vezi toga ništa ne poduzimaju. Jednostavno danas u školama učimo o nečemu potpuno drugom, a nikako da se sjetimo naših žrtava koji su bili tu i koji su ginuli za nas”, kaže Samira Hodžić, aktivistica Crvenog krsta/križa iz Živinica.

U Medžlisu Islamske zajednice Srebrenica očekuju da će akcija čišćenja nišana biti tradiionalna i masovnija kako godine budu prolazile.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA