0.9 C
Novi Pazar
28/03/2023
NaslovnicaNajnovijeMešihat: Ministar Memić svojim izjavama narušio dugogodišnjem procesu pomirenja

Mešihat: Ministar Memić svojim izjavama narušio dugogodišnjem procesu pomirenja

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka cijeni želju i napore novoizabranog ministra turizma i omladine Huseina Memića da se pomogne u prevazilaženju razjedinjenosti među islamskim zajednicama, međutim, svrstavanje na jednu stranu nikad ne može doprinijeti pomirenju, kaže se u saopštenju koje potpisuje Informativna služba Mešihata Islamske zajednice Sandžaka.

Mešihat sandžački tvrdi da su veoma iznenađeni izjavama ministra nakon jučerašnjeg sastanka sa čelnicima Islamske zajednice u Srbiji, i smatraju da je svojim izjavama ministar Memić naštetio dugogodišnjem procesu pomirenja.

„Osuđujemo sve jednostrane, političke i populističke izjave ma od koga dolazile i ma iz kojih razloga bile plasirane, i smatramo da se takvim i sličnim izjavama udaljavamo od zajedničkog rješenja, jedinstva i pomirenja.“ – kaže se u saopštenju prosleđenom medijima.

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka posljednjih godina aktivno učestvuje u procesu pomirenja i iznalaženju najboljeg rješenja za jedinstvo. U tom procesu vode razgovore sa mnogim muslihunima koji su spremni da daju svoj doprinos kako bi došlo do željenog pomirenja i jedinstva Islamske zajednice i muslimana na ovim prostorima.

Iz Mešihata kažu da ostaju pri stavu da su prvi koraci za sveobuhvatno jedinstvo i pomirenje, promjena uvredljive retorike i distanciranje islamskih zajednica od politike.

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka na čelu sa Senad ef. Halitovićem, uvijek će se svim svojim kapacitetima zalagati za jedinstvo i pomirenje i kako kažu otvoreni su za svaki vid razgovora sa svim stranama i uz prisustvo svih aktera, pa čak i za to da taj razgovor bude otvoren za javnost

„Ovim putem apelujemo na sve političare i nosioce javnih funkcija da se suzdrže od neodgovornih i pristrasnih izjava koje samo štete procesu pomirenja.“ – zaključuje se u sapštenju.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA