Mihailo: SPC je instrument vjerskog fundamentalizma i velikosrpskog nacionalizma

Foto: CPC

Podijelite:

Žalostan sam da ponovo, kao i devedesetih godina prošloga vijeka, u Crnoj Gori, u Rožajama, neljudi brišu tragove patriotizma i ljudskosti koje su ostavili naši preci boreći se za nju i njenu slobodu, poručio je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

“Oslikavaju freske u rožajskoj pravoslavnoj crkvi, na kojima svoje komšije druge vjere i građane ove zemlje predstavljaju kao zlikovce. Između ostaloga, pitam ih kako su ostali u svojoj vjeri i kako su im sačuvane stotine crkava i manastira, počev od Dečana pa do Mileševe i Đurđevih stupova, ako su im komšije islamske vjere bile takve kakvima ih predstavljaju. Takvi su u jednoj crkvi u Grblju oslikali i fresku na kojoj su prikazani kardinali i papa Katoličke crkve, mi kao poglavar CPC-a i Josip Broz u paklu”, istakao je on.

Srpska pravoslavna crkva je, kako je dodao, instrument vjerskog fundamentalizma i velikosrpskog nacionalizma.

“Pastva joj je necivilizovana i priprosta, a hijerarhija klerikalno-četnička, gramziva i bezobzirna i nimalo ne drži do jevanđelja, i nije hrišćanska. Duhovni očevi su im u januaru 1942. godine, u Sandžaku, na monsturozan način, upotrebom noža, lišili života oko 9.500 muslimana. Samo takvi klirici i vjernici, kojima tragovi smrde nečovještvom, devedesetih godina pršloga vijeka huškali su na rat protiv katolika i muslimana u Bosni i Hrvatskoj, sagradili crkvu u dvorištu Fate Orlović i blagosiljali genocid u Srebrenici”, kazao je Mihailo.

Zato, kako je dodao, “crkva u Rožajama i nije crkva”.

“Zato ta crkva u Rožajama, samim tim što je utemeljena u antihrišćanskom duhu, nije crkva, i ne treba da se ukloni freska, nego ona sama treba bude uklonjena. Apelujem na vjerujuće hrišćane u Rožajama da pregnu i sklone iz Rožaja i crkvu i nazovi svještenika koji u njoj služi”, zaključio je on.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije