14.9 C
Novi Pazar
06/06/2023
NaslovnicaŽivotNa današnji danNA DANAŠNJI DAN: 1961 - Ukinut je "Orijent-ekspres", voz koji je 78...

NA DANAŠNJI DAN: 1961 – Ukinut je “Orijent-ekspres”, voz koji je 78 godina saobraćao na liniji Pariz-Istanbul.

Orient Express je bilo ime jedne od najpoznatijih vozova na svijetu koji je vozio na liniji Pariz – Istanbul.

Idejni autor tog voza bio je mladi belgijski inženjer – Georges Nagalmakers, koji je 1869. proputovao Amerikom i tamo je upoznao sa prvim spavaćim vagonima, koje je odradio George Pullman Mortimer.

Prvi redovni voz je nazvan pod imenom Express d’Orient, krenuo je u junu 1883. iz Pariza za Istanbul. On je išao preko Strasbourga, Munchena, Beča, Budimpešte, Bukurešta do Giurgia u Rumuniji, tu su se putnici trajektima prevozili preko Dunava u Bugarsku gdje su presjedali u drugi voz koji ih je vozio do Varne na Crnom moru. Od tamo su parabrodom koji je plovio 14 sati prevoženi do Istanbula. Voz je saobraćao 4 dana u nedjelji, a od 1885. svakodnevno za Beč, a od 1889. direktno za Istanbul, preko Beograda.

1891. godine voz je službeno preimenovan u Orient Express. Iste godine bio je meta pljačkaša koji su ukrali 120.000 funti, uključujući otkupninu za pet talaca. Sljedeće godine u vozu je izbila kolera, pa je stavljen u karantin. Kasnije, ovaj poznati voz, zbog mnogih okolnosti, prestaje sa radom u nekoliko navrata.

Danas postoji samo jedan voz pod imenom Orient Express, od Strazbura do Beča, ali ima i preveliku konkurenciju u mnogo bržim i modernijim vozovima, pa nije ni sjenka nekadašnjih vozova pod tim imenom.

Orijent ekspres je vrlo brzo postao središte brojnih romana i filmova, mjesto gdje se dešavaju misteriozni zločini i neobične ljubavne veze. Od svih ovih djela, svakako je najpoznatiji roman Agathe Christie Ubistvo u Orijent ekspresu i roman Grahama Greena Stamboul train. Jedan od najpoznatijih filmova u kojem se radnja odvija u Orijent ekspresu je film „Iz Rusije s ljubavlju“ iz serije o James Bondu.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA