Na konkurs za vatrosace-spasioce bilo 23 Bošnjaka nastavljena diskriminacija Bošnjaka Sandžaka

Na osnovu tog konkursa u Novom Pazaru nije primljen ni jedan Bošnjak, a primljeno je sedam prijavljenih kandidata srpske nacionalnosti

Podijelite:

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srbije potvrdilo je da su se 23 kandidata izjasnila kao Bošnjaci na Konkursu za prijem na Osnovnu obuku vatrogasno-spasilačkih jedinica, koji je bio raspisan krajem oktobra 2023. godine.

Na osnovu tog konkursa u Novom Pazaru nije primljen ni jedan Bošnjak, a primljeno je sedam prijavljenih kandidata srpske nacionalnosti.

MUP je, postupajući na zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja koji je uputilo Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i pitanja koliko se Bošnjaka prijavilo, naveo da je uvidom u raspoložive evidencije utvrdio da su se 23 kandidata izjasnili kao Bošnjaci po Konkursu za upis 300 polaznika na Osnovnu obuku pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica, koji je objavljen 26. 10. 2023. godine.

Bošnjačko nacionalno vijeće, ranije je, pozvalo sve zainteresirane Bošnjake da aktivno učestvuju u ovom konkursu, tako što će u prijavi naglasiti svoju nacionalnu pripadnost kako bi doprinijeli postizanju ravnoteže u nacionalnoj strukturi državnih organa, naročito u opštinama Sandžaka.

Na području sandžačkih opština primljeno je ukupno18 kandidata među kojima po jedan Bošnjak iz Prijepolja, Priboja i Tutina.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je u reagiranju povodom ovakve odluke MUP-a Srbije istaklo da je Ustavno i zakonsko pravo Bošnjaka jeste puno učešće u institucijama sa javnim ovlaštenjima u opštinama Sandžaka shodno nacionalnoj zastupljenosti, podsjetivši da godinama ukazuje na diskriminaciju Bošnjaka u zapošljavanju u državnim institucijama, a posebno u policiji”, naveli su iz BNV.

BNV je tada naveo i primjer da su od 44 zaposlenih u Vatrogasno-spasilačkoj jedinici u Novom Pazaru četvoro Bošnjaci, a da je to grad u kojem je preko 80 odsto stanovnika bošnjačke nacionalnosti, te da je uputilo dopise Ministarstvima za ljudska i manjinska prava, Misiji OEBS-a u Srbiji, Povjerenici za rodnu ravnopravnosti i drugim institucijama koje su zadužene za pitanja diskriminacije.

Odluku o izboru kandidata za obuku vatrogasno-spasilačkih jedinica na području sandžačkih opština osudile su i vodeće bošnjačke stranke i organizacije civilnog društva

Ni jedan kandidat za vatrogasca-spasioca, koji se izjasnio kao Bošnjak, od 290 odabranih, nije primljen na prethodnom konkursu iz 2022. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije