Na sjeveru Kosova ubijen policijac, Kurti saopštio da su napadači naoružani profesionalci izveli teroristički čin

Foto: Ilustracija

Podijelite:

Jedan kosovski policajac je ubijen, a drugi ranjen u ranim jutarnjim satima nedjelje kada su napadnuti u selu Banjska kod Leposavića, potvrdio je premijer Kosova Albin Kurti, prenosi Anadolu.

Kurti je na društvenoj mreži Facebook objavio kako je ubijeni bio pripadnik regularne policije, dok je ranjeni iz granične policije Kosova i on je van životne opasnosti.

Kurti je objavio da se pucnjava dogodila oko 3 sata ujutro i dodao kako je riječ o vatrenom oružju raznih kalibara.

“Napadači su profesionalci koji nose maske i teško su naoružani. Osuđujemo ovaj kriminalni i teroristički napad. Organizovani kriminal sa političkom, finansijskom i logističkom podrškom zvaničnog Beograda napada našu državu. U ovoj borbi mi branimo i poštivamo zakon, štitimo sve građane bez razlike, te nezavisno Kosovo”, napisao je Kurti.

Dodao je kako će počinitelji i njihovi nalogodavci “pasti, biti uhapšeni, procesuirani i kažnjeni”.

“Vlada Republike Kosova i državne institucije su spremne i u koordinaciji da odgovore na zločine i zločince, terorizam i teroriste. Kosovska policija je informirala porodicu A. B. o njegovoj pogibiji. Ranjeni policajac je van opasnosti. Izražavamo saučešće porodici i svima zbog našeg palog policajca. Ranjenome želimo brz i potpun oporavak”, poručio je Kurti.

Policija Kosova također je potvrdila kako se desio napad na njene pripadnike na sjeveru u ranim jutarnjim satima.

Kako se navodi u policijskom saopštenju, napad je počeo postavljanjem dva kamiona bez registracijskih tablica na most kod ulaza u selo Banjska čime je došlo do blokade.

“Regularne jedinice policijske stanice u Zvečanu, nakon dobijanja informacije, odgovorile su na poziv i poslane su tri jedinice u pravcu spomenute lokacije. Čim su stigli blizu mjesta prijavljene blokade, naišli su na otpor gdje je nekoliko ljudi pucalo iz raznih vrsta naoružanja”, navodi se u saopštenju i dodaje kako su korištene i ručne bombe.

U međuvremenu je predsjednica Kosova Vjosa Osmani prekinula zvaničnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je boravila u New Yorku, kako bi se vratila u Prištinu zbog jutrošnjeg napada na policiju.

“Ubistvo policajca i ranjavanje drugog na sjeveru Kosova, koje su planirale, orkestrirale i izvršile srbijanske kriminalne bande, napad je na red i zakon sjevera države, napad je na Kosovo. Ovi napadi ponovo dokazuju destabilizirajuću snagu kriminalnih bandi, koje organizuje Srbija, koji dugo vremena, kao što je dokazano napadima na KFOR, novinare i građane, žele destabilizirati Kosovo i regiju”, navodi Osmani na Facebooku.

Policija: Napadnuti smo granatama i minobacačem

Policija je saopštila da je oko 02:34 na ulazu u selo Bajnsko, na mostu, tokom patroliranja, primjetila da su postavljena dva kamiona bez registarskih oznaka, koji su preko mosta blokirali ulaz u selo.

Zatim su tri jedinice policije krenule prema mostu i čim su stigle, policija je saopštila da su napadnute sa više različitih pozicija arsenalom oružja, uključujući ručne bombe i omamljivače. Usljed napada upucana su dva policajca.

„Povrijeđeni policajci su izvučeni sa lokacije i prevezeni u Regionalnu bolnicu u Južnoj Mitrovici, gdje je ljekar koji je konstatovao smrt jednog od teško povrijeđenih policajaca, dok su druga dva policajca, jedan ranjen, a drugi povrijeđeni, navodi se u saopštenju. ljekari su van životne opasnosti i isti su prevezeni u Klinički centar u Prištini na dalje liječenje” – navodi se u saopćenju.

Takođe, Policija Kosova je saopštila da su sve relevantne jedinice aktivirane na terenu, a prema izvještajima, povremeno su napadnute vatrenim oružjem od organizovanih i naoružanih grupa.

„Policija Kosova, u saradnji i koordinaciji sa nadležnim institucijama i organima pravde, preduzima svoje radnje u cilju održavanja reda i javne sigurnosti, kao i izvođenja pred organima pravde izvršilaca napada na policijske službenike“ – navodi se u saopštenju.

Tagovi: Kosovo Ubistvo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije