Napravljen prvi korak ka brisanju fašističkih naziva ulica u Mostaru

Komentari:12

Podijelite:

Gradsko vijeće Mostara usvojilo je večeras odluku o imenovanju Komisije za izmjenu spornih naziva ulica u ovom gradu. Riječ je o ulicama čiji nazivi asociraju na fašizam i totalitarne režime, koje će narednog mjeseca dobiti nova imena, javlja Anadolu Agency (AA).

Komisija će raditi privremeno u trajanju od mjesec, a činit će je gradonačelnik Mario Kordić, predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić i predsjednici klubova naroda – Vlatko Marinović, Velibor Milivojević i Zlatko Guzin.

Na prvoj narednoj sjednici prema najavama Komisija će predložiti nove nazive. Prethodno je od mostarskih vijećnika izmjene spornih naziva zatražilo pet ambasadora. Suzdržana su na ovu odluku bila četiri vijećnika, dok je za glasalo njih 19.

Iz opozicije su negodovali iz razloga što u sastav komisije nije ušao nijedan vijećnik stranaka opozicije. Također, Klub SDP-a na početku sjednice ponudio je pet konkretnih prijedloga novih naziva, međutim prijedlog nije dobio podršku.

Podsjećamo, u Mostaru su sporni nazivi ulica Jure Francetića, Tabornika Zelenike, Vokića i Lorkovića, Đure Spuževića i Mile Budaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije