12.9 C
Novi Pazar
02/06/2023
NaslovnicaDruštvoNovi Pazar iz donacija EU dobio vozilo za terenske zdravstvene preglede žena

Novi Pazar iz donacija EU dobio vozilo za terenske zdravstvene preglede žena

Dom zdravlja u Novom Pazaru je u okviru prekograničnog projekta „IMPORTANT – Unaprijeđenje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori/IMProvement of Reproductive Health in Serbia and Montenegro“  dobio vozilo s ciljem organizovanja preventivnih pregleda žena sa ruralnih i teško dostupnih područja i žena sa invaliditetom kao ugrožene grupe stanovništva.

Koordinator projekta, Samir Kačapor, istakao je da su glavne aktivnosti ovog projekta preventivni pregledi, nabavka opreme i obilazak ruralnih područja. “Kancer je jako ozbiljna bolest, ali bolest koja je izlečiva i koja može da se održava ako se na vrijeme otkrije“, kazao je on i apelovao na sve građane, i muške i ženske populacije, da dođu na preventivne preglede.

Planirano je ukupno 250 preventivnih pregleda grlića i 250 preventivnih pregleda dojke, a akcenat se stavlja na grupacije žena koje žive na seoskim, ruralnim i teško dostupnim područjima, ali i na one koje zbog invalidnosti i drugih smetnji ne mogu doći lekaru.

Doktorka Mirsada Ličina naglasila je da se ovi pregledi sprovode u cilju podizanja svijesti o značaju preventivnih pregleda kod ugroženih grupacija žena. „Projekat je počeo 1. decembra 2021. godine i trajaće do 30. novembra 2023. godine. Do sad smo uradili preko 70 ovakvih pregleda, a sad sa kupovinom ovakvog vozila nadam se da će se stopa pregleda povećati i da će se povećati kvalitet dolaskom mobilnog ultrazvučnog aparata koji je planiran u okviru ovog projekta“, kazala je doktorka Ličina.

Pomoćnik direktora za finansijske poslove i finansijski službenik na projektu IMPORTANT, Muamer Delimeđac ističe da je velika vrijednost ovog projekta, a da je Evropska unija umnogome pomogla pri njegovoj realizaciji: „što se tiče Republike Srbije, 124.000 evra je vrijednost samog projekta, a EU donira preko 105.000 evra. Iz tih sredstava nabavljeno je i kupljeno vozilo za terenski rad prilikom ovih projektnih aktivnosti. Sljedeći koraci naše ustanove su nabavka medicinske opreme koja je neophodna i za terenski i za ambulantni rad naših doktora“.

Projekat finansira Evropska unija i Vlade Republika Srbije i Crne Gore.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA