Novi Pazar slavi 562 godine postojanja

Podijelite:

Lokalni parlament Novog Pazara je na svečanoj sjednici povodom 562. rođendana grada jednoglasno donio odluku da Povelje grada Novog Pazara za izuzetan doprinos afirmaciji Novog Pazara u inostranstvu bude dodjeljena direktoru TV Hayat iz Sarajeva Elviru Švrakiću, za iskazanu humanost oftamologu iz Beograda dr Igoru Kovačeviću i za izuzetan doprinos humanitarnom radu (posthumno) defektologu Rizahu Trtovcu.

Odlukom Skupštine Grada Novoga Plaketa grada  za izuzetan doprinos razvoju ljudskih prava pripala je predsjednici Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda, za izuzetan doprinos novinarstvu dugogodišnjoj dopisnici lista “Danas”, Slađani Novosel, za izuzetan doprinos humanitarnom rad direktorki Crvenog krsta u Novom Pazaru Ljiljani Kostić i  za iskazanu humanost Mukadesu Kašoviću.

“Brojni ljudi doprinijeli su, svojim rezultatima,promociji Novog Pazara na najbolji način, ne samo u zemlji već i mnogo šire. Odlučili smo da danas priznanjima koja dodijeljeno odamo počast nekima od njih”, rekao je  gradonačelnik Biševac u obraćanju tokom svečane sjednice.

Novi Pazar danas, 20. aprila, slavi 562 godinu svog postojanja.

Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) 2006. godine, 20. april se obilježava kao Dan osnivanja Novog Pazara.

Za zvaničan datum osnivanja Novog Pazara uzima se 1461. godina, a na osnovu prvog pisanog dokumenta koji spominje samo ime Novi Pazar (Yeni Bazar), sačuvana odluka Malog Veća Dubrovačke Republike iz 1461. godine kojom je upućen dubrovački konzul u Novi Pazar.

Prema nekim historijskim izvorima temelje Novog Pazara, koji je od 2008. godine dobio status grada, postavio je Gazi Isa-beg Ishaković, a danas ima preko 125 hiljada stanovnika i predstavlja ekonomski, politički, sportski i kulturni centar Sandžaka.

Nova  istraživanja sjeverne tabije – Bedema novopazarske tvrđave bacili su novo svjetlo na historiju grada i čitave regije Sandžak. Na tom mjestu su pronađeni objekti za koje se procjenjuje da su nastali prije zvaničnog datuma osnivanja grada.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije