Numan Kurtulmus preuzeo dužnost predsjednika turskog parlamenta

Foto: Muhammed Selim Korkutata /AA

Podijelite:

Novoizabrani predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) Numan Kurtulmus preuzeo je dužnost od privremenog čelnika turskog parlamenta i lidera Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devleta Bahcelija, javlja Anadolija.

Novi saziv turskog parlamenta izabrao je danas Numana Kurtulmusa, zajedničkog kandidata vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parija) i Stranke nacionalnog pokreta (MHP), za svog novog predsjednika.

Kurtulmus, parlamentarni zastupnik AK Partije iz Istanbula, dobio je 321 glas u trećem krugu glasanja i zabran je na mandat u trajanju od dvije godine.

Uoči primopredaje dužnosti, Kurtulmus je zahvalio svom prethodniku Bahceliju i istakao da je Turska iza sebe ostavila jedno, a da ulazi u novo historijsko razdoblje.

“Ovaj, 28. saziv parlamenta označava početak vizije Stoljeće Turske. Ima puno posla za obaviti. Očekujem jedinstvo i dijalog. Naša mišljenja se mogu razlikovati, ali svi moramo biti u stanju ispuniti očekivanja ove nacije susretom na zajedničkim tačkama s ciljem da napredujemo. Iskreno vjerujem da će ovaj parlament napraviti pozitivne stvari u dijalogu“, poručio je Kurtulmus.

Govoreći na ceremoniji primopredaje, Bahceli je rekao da je turska nacija ušla u novu eru današnjim izborom predsjednika Velike narodne skupštine.

“Kao član parlamenta, obećavam u prisustvu nacije da ćemo biti podrška našem predsjedniku u svim pitanjima“ rekao je Bahceli.

Novi predsjednik Velike narodne skupštine Turske Kurtulmus istakao je da je turski narod i na ovim izborima povjerenje dao turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu (Recepu Tayyipu Erdoganu), ali i njegovoj Stranci pravde i razvoja (AK Partija).

“Izvršna i zakonodavna vlast, zajedno, ruku pod ruku, dobili smo priliku za formiranje stvarno jake Skupštine. Prije svega, želimo iskoristiti ovu priliku da se svim srcem zahvalimo našem narodu na ovom priznanju“, poručio je Kurtulmus.

Napominjući da u Velikoj narodnoj skupštini Turske postoji 16 političkih stranaka, Kurtulmus je rekao da je to vrlo šarolik, polifon i raznolik saziv parlamenta.

“Ovim izborima naš narod je poručio svijetu da je turska demokracija demokracija visokih standarda. Nastavit ćemo raditi za dobrobit nacije posvećujući svoje živote, bez gubljenja minute, sa sviješću da su ove dužnosti koje nam je dala naša nacija odgovornosti koje su nam dodijeljene“, zaključio je Kurtulmus.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije