Obavljeno testiranje kandidata za instruktore na predstojećem popisu

Komentari:12

Podijelite:

Testiranje kandidata za instruktore, a za potrebe predstojećeg popisa stanovništva koji će biti realizovan u oktobru ove godine završeno je u Novom Pazaru. Popisna komisija grada Novog Pazara ima obavezu da do nedelje 16. jula 2022. godine do 16.00 sati objavi preliminarnu listu 30 kandidata koji će pohađati obuku za instruktore na predstojećem popisu.

Podsjetimo, 24. juna je, prema zakonskim odredbama i uputstvima republičkog Zavoda za statistiku, raspisan konkurs za instruktore u popisu. Pravo da se prijave imali su i građani Novog Pazara.

Popisna komisija grada Novog Pazara je na osnovu formirane rang lista od oko 120 prijavljenih kandidata u daljoj fazi tokom prošle nedelje obavila testiranje i intervju sa 61 licem od ukupnog broja prijavljenih.

Instruktori imaju obavezu da prisustvuju petodnevnoj obuci, ovladaju metodologijom Popisa i radom u aplikacijama za prikupljanje podataka i monitoring, provedu petodnevnu obuku kandidata za popisivače, i da na teritoriji za koju su zaduženi prate tok popisivanja, kontroliraju rad popisivača koji su im dodijeljeni, daju im potrebna uputstva i pomažu im u radu i rješavanju spornih situacija tokom popisivanja. Jedan instruktor je, u prosjeku, zadužen za monitoring rada sedam popisivača.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova je, po sadržaju i obimu, najmasovnije i najkompleksnije statističko istraživanje koje se sprovodi u skoro svim zemljama svijeta, na svakih deset godina.

Prikupljeni podaci od izuzetnog su značaja za ocjenu trenutnog stanja, kao i za buduće planiranje i donošenje različitih strategija, kako na nacionalnom tako i lokalnom nivou.

Iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća ranije su poručili da je popis od suštinske važnosti za manjinske nacionalne zajednice i da su rezultati popisa ”bitna alatka” u kreiranju strateških planova i razvojnih dokumenata za ostvarivanje prava nacionalnih zajednica u gotovo svim sferama društva.

Podaci o etničkom sastavu stanovništva nam pomažu da bolje razumijemo kulturološke raznolikosti i položaj nacionalnih zajednica u društvu, kao i da pratimo migratorne tokove i druge karakteristike etničkih zajednica.

Podsjetili su i da se poziv na bojkot popisa prije 11 godina pokazao kao štetan za Bošnjake, jer nije dao realnu sliku. Prema posljednjem popisu koji je sproveden 2011. godine u Srbiji je živjelo nešto manje od 7.2 miliona stanovnika i više od 145.000 Bošnjaka.

Tagovi: popis 2022

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije