Od 7. oktobra Izrael u Pojasu Gaze ubio više od 37.000 Palestinaca

Izraelska okupacija počinila je osam masakra nad porodicama u Pojasu Gaze, što je rezultiralo 283 smrtna slučaja i 814 ranjenih u posljednja 24 sata
Foto: Ashraf Amra/AA

Podijelite:

Najmanje 37.084 Palestinca ubijeno je u zločinačkoj izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od oktobra prošle godine, saopštilo je u nedjelju Ministarstvo zdravlja u opkoljenoj enklavi, javlja Anadolu.

U napadima su povrijeđene 84.494 osobe.

“Izraelska okupacija počinila je osam masakra nad porodicama u Pojasu Gaze, što je rezultiralo 283 smrtna slučaja i 814 ranjenih u posljednja 24 sata”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je objavilo da se broj poginulih u “masakru izraelske okupacije” Palestinaca u kampu Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze u subotu povećao na 274 te 698 povrijeđenih.

Izraelska vojska je u subotu objavila da je spasila četiri taoca iz centralnog Pojasa Gaze u smrtonosnom napadu na Palestince u izbjegličkom kampu Nuseirat.

Ministarstvo zdravlja Gaze navodi da je određeni broj žrtava i dalje pod ruševinama i na putevima, a ekipe hitne pomoći i civilne zaštite ne mogu doći do njih.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

Ljudi u Gazi satima čekaju u redovima kako bi dobili obrok

Foto: Mahmoud Zaki Salem Issa/AA

Palestinci u Pojasu Gaze sve više se suočavaju sa nestašicom hrane zbog izraelskih napada i opsade palestinske enklave.

Palestinci koji su se smjestili u izbjegličkom kampu Jabalia na sjeveru Pojasa Gaze svaki dan sa kanticama i posudama u rukama satima čekaju u dugim redovima kako bi dobili obrok koji život znači. Među ljudima u redovima nalazi se i veliki broj djece koja pokušavaju doći do hrane kako bi preživjeli u teškim ratnim uvjetima.

Sve je teže pronaći hranu na sjeveru Gaze, gdje su se sklonile hiljade Palestinaca koji su pobjegli od izraelskih napada. Stanovnici Gaze koji su se sklonili na to područje, preživljavaju zahvaljujući obrocima koje im pripremaju volonteri.

Oko 2,3 miliona Palestinaca bori se s glađu u Gazi koja je od 7. oktobra pod napadima Izraela, koji je izazvao glad u regiji nedozvoljavajući ulazak humanitarne pomoći.

Stanovnici Gaze čak pokušavaju preživjeti tako što nerijetko prave hljeb od stočne hrane jer ne mogu pronaći brašno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije