Od novopazarske Opšte bolnice zahtijevaju pratioce na porođajima | Video

U sjenci ovih afera koje su se javile oko akušerskog nasilja sada je bio pravi trenutak da se ova inicijativa preda Ministarstvu, na šta je Ministarstvo potpuno pozitivno odgovorilo. Na inicijativi je sakupljeno 190 000 potpisa.

Podijelite:

Predstavnici i aktivisti organizacije „Kreni promeni“ predali su zahtjev Opštoj bolnici u Novom Pazaru za besplatno prisustvo pratioca na porođaju. Predstavnik organizacije, Veljko Raković kazao je da je inicijativa jedan od koraka u prevenciji akušerskog nasilja.

„U sjenci ovih afera koje su se javile oko akušerskog nasilja sada je bio pravi trenutak da se ova inicijativa preda Ministarstvu, na šta je Ministarstvo potpuno pozitivno odgovorilo. Na inicijativi je sakupljeno 190 000 potpisa. Ministarstvo je prepustilo odluku opštim bolnicama na nivou cijele Srbije. „Kreni promeni“ pokrenula je akciju da se danas na nivou cijele Srbije predaju zahtjevi bolnicama. Novi Pazar je jedan od gradova koji se uključio zajedno sa ženama koje su odlučile da progovore o akušerskom nasilju i ovo je jedan od prvih koraka u prevenciji akušerskog nasilja“, kazao  je  Raković.

Da li su nemarnost i nestručnost uzroci nasilja ostaje pitanje, a podrška pri porođaju u velikoj mjeri bi olakšala majkama, izjavila je Aida Šemović.

„Faris je bio teška cerebralna paraliza, od krvarenja na mozgu zbog nedostatka kiseonika na samom porođaju. Poslednjih pet godina života bio je zavistan od kiseonika, od aspiriranja. Njegova soba bila je kao bolnička soba. Došla sam ovdje zbog drugih majki, zbog drugih majki i da bude što bolje“, rekla  je Aida.

Zloupotreba službenog položaja i optužbe na račun ljekara mogli bi biti sprečeni usvajanjem ove inicijative, kazala je majka Amina Kurtanović Nikšić.

„Smatram da bi prisustvo nekog člana porodice, bio to suprug, sestra, majka zavisno od mogućnosti nama u sali pružilo veliku sigurnost i možda bismo negdje smanjili akušersko nasilje o kom se priča. Nažalost, uvjek imamo dvije strane, stranu porodilje i stranu ljekara i nikad ne znamo šta se zaista tu desilo“, izjavila je Amina Kurtanović Nikšić.

Inicijativa je nastala 2019. godine i već se sprovodi u 12 gradova Srbije, a pozitivnom odgovoru nadamo se i od Opšte bolnice Novog Pazara u narednih petnaest dana.

 

One Response

  1. Mislim da bi pored pratenje trebalo dodati da samo akušersko odeljenje ima bar svoja dva anesteziologa. A ne svaki hitan slučaj se radi bez anestezije!
    I epidural!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije