Odbačena tužba izdavačke kuće „Klett“ protiv Fondacije Alek Kavčić

Podijelite:

Fondacija Alek Kavčić, koja učenicima osnovnih škola u Srbiji nudi besplatne udžbenike u digitalnome obliku, saopštila je danas da je Privredni sud u Beogradu odbacio još jednu tužbu izdavačke kuće „Klett“ protiv te fondacije.

Fondacija u saopštenju navodi da je „Klett“ tražio odštetu od 3,66 miliona dinara zbog „obmanjujućeg oglašavanja“, a da je Privredni sud tu tužbu odbacio kao neosnovanu.

Tužba „Kletta“ odnosila se na sadržaje koje Fondacija Alek Kavčić objavljuje na svojim internet sajtovima i na društvenim mrežama, gdje mogu da se preuzmu besplatni udžbenici za osnovnu školu u digitalnom obliku, „što je i bio razlog tužbe Kletta“.

Fondacija navodi da je Privredni sud u Beogradu presudio da su tvrdnje tužioca neosnovane, da se posjetioci sajta ni na koji način ne obmanjuju i da su im zaista dostupni besplatni udžbenici, kako je na sajtu i navedeno.

Osnivač Fondacije, Alek Kavčić, ocijenio je da takva odluka suda jasno stavlja do znanja njemačkoj firmi „Klett“ i drugim stranim izdavačima udžbenika u Srbiji, „ma koliko bili finansijski moćniji, ne mogu da rade šta hoće“ u Srbiji.

Prema njegovim riječima, strane izdavačke kuće su, pod izgovorom „tržišne konkurencije“ u prosvjetni sistem Srbije uvele „korupciju na velika vrata“.

Fondacija je u saopštenju podsjetila da je u februaru ove godine Treći osnovni sud u Beogradu oslobodio je Kavčića za krivično delo po tužbi „Klett“ zbog „povrede poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti“, a povodom njegove izjave da je ta izdavačka kuća „koruptivno djelovala na nastavni kadar“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije