Odluke visokog predstavnika potrebne, ali ne i dovoljne

Podijelite:

Stranka demokratske akcije oglasila se saopćenjem povodom današnje odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da blokira zakone koje je donijela Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (NSRS).

„Odluke Schmidta da stavi van snage zakone kojima je NSRS proglasila nevažećim odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji ovog entiteta i time izvršila napad na ustavni poredak BiH, te ukinula obavezu objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a, potrebna su, ali ne i dovoljna mjera“, kažu iz SDA.

Dosadašnja praksa je pokazala da bez rigoroznog sankcionisanja i smjena odgovornih pojedinaca napadi na ustavni poredak BiH neće prestati, navodi se u saopćenju.

Iz SDA ističu da su blage reakcije OHR-a i ostatka međunarodne zajednice samo su dodatno ohrabrivale Dodika da nastavi sa secesionističkom politikom i arogantnim vrijeđanjem države BiH, Bošnjaka, OHR-a, Tužilaštva, zapadnih ambasadora…

„Pozitivnom smatramo i odluku visokog predstavnika kojom je izmijenjen Krivični zakon BiH i Tužilaštvu BiH olakšano krivično gonjenje osoba koje vrše napad na ustavni poredak BiH. Međutim, Tužilaštvo BiH je i do sada imalo osnova da procesuira ova krivična djela, kao i krivično djelo negiranje genocida, ali su izbjegli da rade svoj posao. Ukoliko se s takvom praksom nastavi, tužioci koji izbjegavaju svoje zakonske obaveze moraju biti uklonjeni sa funkcija – naglašeno je u saopćenju.

Tagovi: BiH OHR SDA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije