Održano deveto Republičko takmičenje iz bosanskog jezika

Hanisa Kurtović, učenica 6. razreda O.Š. “ 12. decembar” iz Sjenice  osvojila je maksimalnih  20 bodova na 9. republičkom takmičenju iz bosanskog jezika, a još četiri učenika osvojili su  prvo mjesto

Podijelite:

Hanisa Kurtović, učenica 6. razreda O.Š. “ 12. decembar” iz Sjenice  osvojila je maksimalnih  20 bodova na 9. republičkom takmičenju iz bosanskog jezika, a još četiri učenika osvojili su  prvo mjesto.

Na takmičenju održanom u subotu u OŠ “Avdo Međedović” u Novom Pazaru, za učenike od petog do osmog razreda,  prema preliminarnim rezultatima 10 učenika osvojilo  je drugo mjesto, 13 njih treće mjesto.

U znanju iz Bosanskog, koje organizira Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), nadmetalo se ukupno 84 učenika iz Sjenice, Tutina i Novog Pazara.

Nastavnici koji su učestvovali u organizaciji i pripremi takmičenja su ukazali na značaj učešća  u afirmaciji znanja iz maternjeg bosanskog jezika .

“Organizacija takmičenja je protekla kako treba. Proces organizacije, odnosno pripreme učenika je jako dug. Od početka drugog polugodišta učenici se svakodnevno pripremaju. Pripremanje učenika ide od nekih najsitijih detalja književnosti, gramatike, pravopisa. Zaista je puno truda kod učenika  nastavnika da se postignu neki rezultati. Očekujem da učenici postignu najbolje rezultate, ali neka najbolji pobjedi. Potrebno je da učenici puno čitaju i postignu znanja iz gramatike i maternjeg jezika”, kazala je Hanka Ademović Ramičević, nastavnici srpskog i bosanskog jezika i književnosti iz Tutina.

“Hvala Bogu, konačno imamo priliku da đaci pohađaju nastavu na maternjem jeziku, a i mi nastavnici praktičari, slupa sa njima. Ovo takmičenje je od velikog značaja za nastavu na bosanskom jeziku, ali i za sve Bošnjake na našim prostorima. Zahvalila bi se na organizaciji O.Š. Avdo Međedović i Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Poručila bih roditeljima, pošto od septembra idu nove generacije, da se ne dvoume i svoju djecu upišu, naravno, na nastavu na bosanskom jeziku”, poručila je Sanela Preljević, nastavnica bosanskog jezika osnovne škole u Muru, Novi Pazar

Bošnjačko nacionalno vijeće, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, je 13. aprila 2024. godine organiziralo opštinska takmičenja iz bosanskoga jezika za učenike petog, šestog, sedmog i osmog razreda, za školsku 2023/2024. godinu u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

Na opštinskom takmičenjima je učestvovalo ukupno 306 učenika, u Novom Pazaru 154, Tutinu 95 i Sjenici 57 učenika.

Takmičenje iz bosanskog jezika se nalazi u zvaničnom kalendaru smotri i takmičenja Ministarstva prosvjete Republike Srbije i ima za cilj da podstakne učenike na sticanje lingvističkih znanja o maternjem jeziku, razvijanje saznanja o značaju književnog jezika, kao i afirmaciju najkvalitetnijih rezultata u nastavi bosanskoga jezika.

Bošnjačko nacionalno vijeće krajem svake školske godine tradicionalno organizuje prijem za najbolje učenike sa ovog takmičenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije