Osude promocije filma: SFF ne može predstaviti četnike kao pozitivce

Foto: AA

Podijelite:

Brojne institucije, organizacije i istaknuti pojedinci najoštrije su osudili promociju srbijanskog filma Radoša Bajića “Heroji Halijarda” u okviru ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala (SFF), javlja Anadolu.

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo objavilo je da je na SFF-u promoviran četnički nacionalističko-šovinistički pokret kroz film “Heroji Halijarda”. Naveli su da je ovo protivno evropskim, civilizacijskim i zdravorazumskim vrijednostima, a sigurno i onim na kojima je ovaj festival stvoren i održavan.

“Građani Sarajeva i Ministarstvo kulture i sporta KS traže i očekuju transparentnost u definiranju odgovornosti za propust u ovom procesu, adekvatnije objašnjenje od zatečenosti, kao i plan saniranja posljedica izazvanih ovim propustom. Sarajevo je, kako brojni posjetitelji ovih dana kažu, za umjetnost i ljude otvoren grad. I jeste. Za biznis razgovore o filmovima koji promoviraju četničke pokrete i četničke vođe nismo otvoreni“, navode iz Ministarstva kulture i sporta KS.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) saopštilo je da je sramno, antisarajevski, antibosanski i anticivilizacijski prezentirati četničku seriju i film na Sarajevo Film Festivalu, napominjući da je ‘“Heroji Halijarda” četnička drama Radoša Bajića’.

“Festival koji je nastao u opsadi Sarajeva kao umjetnički odgovor zločinu agresije na BiH i genocida nad njenim građanima, posebno Bošnjacima, kao odgovor opsadi Sarajeva ne može predstaviti četnike kao pozitivnu vrijednost. Historijska je istina, zasnovana na brojnoj dokumentacionoj građi da je četnički pokret fašističkog, ekstremno nacionalističkog, genocidnog karaktera“, navode iz IGK-a.

Ugledni bosanskohercegovački novinar i kolumnista Dragan Bursać također je reagovao na promociju filma “Heroji Halijarda” u okviru SFF-a.

“Ljudi, jeste li vi normalni??? Dopustili ste prezentaciju četničke serije i filma na Sarajevo Film Festivalu. Za one koji ne znaju ‘Heroji Halijarda”‘ je četnička drama Radoša Bajića. Hoću da vjerujem kako je ovo neistina“, naveo je Bursać na društvenim mrežama.

Informacija da je održana promocija pomenutog filma na SFF-u iznenadila je mnoge, izazvavši brojne negativne komentare u javnosti.

Iz SFF-a su ustvrdili kako navedeni sadržaj “nije bio dogovoren” i da “SFF neće dopustiti da se koristi za promociju istorijskog revizionizma bilo koje vrste”.

“U cilju objektivnog informisanja javnosti, želimo naglasati da navedeni film nije prikazan na festivalu, već su u okviru slotova za predstavljanje novih, budućih projekata, prikazani inserti filma koji je u produkciji. Naglašavamo da navedeni sadržaj nije bio dogovoren te da Sarajevo Film Festival neće dopustiti da se koristi za promociju istorijskog revizionizma bilo koje vrste“, kazala je Andrijana Copf, glasnogovornica Sarajevo Film Festivala, objavljeno je na web portalu televizije N1.

KO SDA Sarajevo: Promocijom filma koji veliča četnički pokret narušen ugled SFF-a

Promocijom srbijanskog filma Radoša Bajića “Heroji Halijarda”, koji veliča četnički pokret Draže Mihailovića, narušen je ugled najvažnijeg regionalnog i evropski cijenjenog Sarajevo Film Festivala (SFF). Ugledna platforma za promociju bh. filma, nastala kao simbol kulturnog otpora opsadi Sarajeva i agresiji na Bosnu i Hercegovinu, nije smjela poslužiti revizionističkoj propagandi iz Beograda, saopćno je iz Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Sarajevo.

“Vlada Kantona Sarajevo pokrovitelj je Sarajevo Film Festivala i prije svih bi morali utvrditi odgovornost organizatora, poduzeti odgovarajuću reakciju i umiriti javnost. Međutim, vlast koja organizuje odvratne performanse u kojima goli muškarac uznemirava građanke, koja u Historijskom muzeju promovira srbijansku šund muziku, ignoriše obilježavanje 02. maja, a branioce Sarajeva naziva seljacima, nema kredibilitet da bilo kome drži lekcije”, saopćeno je iz SDA.

U saopćenju se dodaje kako je “važno prisjetiti se nedavne izjave gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića kako ‘ne može dozvoliti da Sarajevo ima bolji festival od Beograda’. Jasno je da međusobne optužbe i politička prepucavanja unutar vladajuće Trojke, nisu nikakva prepreka Vučićevom režimu da pokuša ozbiljno narušiti reputaciju SFF-a, a grad Sarajevo, po predskazanju Edina Forte, pokuša učiniti ‘centrom ničega’.

Karić poručila kako su pokušaji rehabilitacije četničkog pokreta u Sarajevu nedopustivi

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić uputila je oštru reakciju povodom promocije srbijanskog filma Radoša Bajića “Heroji Halijarda” u okviru Sarajevo Film Festivala, poručivši kako je “nedopustiv pokušaj rehabilitacije Draže Mihailovića i četničkog pokreta u Sarajevu”, javlja Anadolu.

Karić je u saopćenju objavljenom sinoć nakon događaja na SFF-u “Cinelink Drama Showcase Telekoma Srbija”, na kojem je promovisan pomenuti film, podsjetila da je Draža Mihailović presuđeni ratni zločinac u Drugom svjetskom ratu, kao i Ratko Mladić i Radovan Karadžić tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995.

“Pokušaji rehabilitacije Draže Mihailovića i četničkog pokreta u Sarajevu su nedopustivi! Očito da danas, dok je revizionizam u punom zamahu u i oko naše zemlje, pokleknu mu čak i mnogi među nama. Ispred Grada Sarajeva tražim konkretnu odgovornost, ukoliko žele nastavak saradnje sa ovom gradskom administracijom. Konkretna odgovornost podrazumijeva ostavku osobe zadužene za ovaj dio programa i selekciju filmova u ovom programu”, rekla je gradonačelnica Sarajeva i podvukla da ovakvi propusti nanose štetu gradu Sarajevu.

Na događaju u okviru SFF-a “CineLink Drama Showcase Telekoma Srbija” u utorak je održana promocija srbijanskog filma Radoša Bajića “Heroji Halijarda”.

U ovom filmu četničke snage predvođene ratnim zločincem Dražom Mihailovićem prikazuju se kao pozitivni akteri koji su pomogli u velikoj akciji spašavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svjetskom ratu.

Akcija spašavanja savezničkih pilota je u organizaciji avijacije SAD-a u saradnji sa tadašnjom Jugoslovenskom vojskom u otadžbini četničkog generala Dragoljuba Draže Mihailovića trajala je od augusta do decembra 1944. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije