Otvorena Privredna komora Turske u Crnoj Gori

Podijelite:

U Podgorici je danas otvorena Privredna komora Republike Turske u Crnoj Gori, koja će okupiti turske privrednike koji posluju u ovoj državi, ali i biti servis da unapređenje privredne saradnje dvije zemlje, javlja Anadolu.

Svečanom otvaranju kancelarija prisustvovali su crnogorski premijer Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović, ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan, turski ambasador u Crnoj Gori Baris Kalkavan, kao i predstavnici turskih organizacija i institucija u Crnoj Gori.

Abazović je poželio uspjeh u radu Privrednoj komori Turkiye u Crnoj Gori.

“Velika je čast i zadovoljstvo što je Turska, kao dokazani prijatelj Crne Gore, otvorila kancelariju privredne komore u Podgorici. To je kruna dobrih političkih odnosa, koji se mogu nazvati i bratskim. Iskazujemo punu podršku razvoju biznisa između dvije zemlje”, rekao je premijer Crne Gore.

Kazao je da crnogorski građani najčešće koriste aerodrom u Istanbulu za odlazak na druge destinacije, ali i za dolazak u Crnu Goru.

“Dolazak drugog turskog avio operatera u Crnu Goru, samo je dokaz da će frekvencija putnika da se poveća, što otvara perspektive za biznis i razvoj turizma. Crna Gora je teritorijalno mala, ali nudi velike mogućnosti. Siguran sam da će turske kompanije pronaći svoje mjesto kada je u pitanju izgradnja velikih projekta u saobraćaju i turizmu, ali i da će ovo pospješiti naše dobre kulturne odnose”, naglasio je Abazović.

Također, uputio je čestitke novoj Vladi Turske i njenom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu, sa željom da se nastavi dobar odnos prema državama Zapadnog Balkana.

Fidan: Čvrste veze produbljuju se i u oblasti ekonomije

Ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan poručio je kako će njegova zemlja nastaviti da produbljuje veze sa Crnom Gorom.

Izrazio je zadovoljstvo boravkom u prijateljskoj i savezničkoj Crnoj Gori gdje će sutra prisustvovati Samitu procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Čvrste kulturne, ljudske, političke i historijske veze Turske sa Crnom Gorom, kako je rekao Fidan, produbljuju se i u oblasti ekonomije.

“Crna Gora je strateškom pozicijom, infrastrukturom, pristupom Jadranskom moru postala važan logistički centar”, rekao je Fidan.

Fidan je izrazio nadu da će aktivnosti Turske trgovinske komore u Crnoj Gori ojačati veze Turske sa ovom lijepom zemljom.

Kazavši da diplomatska mreža Turske slovi za jednu od pet najvećih u svijetu, Fidan je najavio nastavak i jačanje veza sa poslovnom zajednicom.

Ibrahimović razgovarao s Fidanom: Odnosi Crne Gore i Turske na visokom nivou

Kako je saopšteno iz Bošnjačke stranke potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider te stranke Ervin Ibrahimović sastao se danas u Podgorici sa ministrom vanjskih poslova Turske Hakanom Fidanom.

Ibrahimović se zahvalio Fidanu na podršci koju Turska pruža Crnoj Gori u brojnim oblastima i istakao da je siguran da postoji prostor za dalje unapređenje odnosa između dvije države u oblastima ekonomije, kulture, zdravstva i obrazovanja.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan iskoristio je današnji susret da Ibrahimoviću čestita na uspjehu koji je Bošnjačka stranka ostvarila na nedavno održanim parlamentarnim izborima i poručio da će Turska nastaviti da podržava Bošnjake u Crnoj Gori.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije