Palestina zahvalna Libiji što odbija normalizaciju odnosa s Izraelom

Foto: Canva/Ilustracija

Podijelite:

Palestina je u ponedjeljak izrazila zahvalnost Libiji što je još jednom odbila mogućnost normalizacije odnosa s Izraelom, javlja Anadolu.

Libijski premijer Abdul Hamid Dbeibeh smijenio je u ponedjeljak ministricu vanjskih poslova Najlu al-Mangoush nakon što je prošle sedmice održala tajni sastanak s izraelskim ministrom Elijem Cohenom u Rimu.

Dbeibeh je također posjetio palestinsku ambasadu u Tripoliju kako bi ponovio podršku svoje vlade palestinskoj borbi protiv izraelske okupacije.

On je ponovio apsolutnu podršku palestinskom narodu u njihovoj legitimnoj borbi za prava i uspostavljanju nezavisne države s Jerusalimom kao glavnim gradom, navodi se u saopštenju palestinskog Ministarstva vanjskih poslova.

Ministarstvo je navelo dalje da veoma cijeni stavove koje je iznio premijer Libije Dbeibeh.

Prvi javni sastanak ministara vanjskih poslova Izraela i Libije izazvao je buru bijesa i protesta u Libiji.

Libijsko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je sastanak bio neformalan i da nije uključivao nikakve diskusije, dogovore ili konsultacije.

Libija ne priznaje Izrael i nema diplomatske odnose s Tel Avivom i to je zakonom zabranjeno.

Šest arapskih država uspostavilo je diplomatske odnose s Izraelom. Egipat je to učinio 1979. godine, Jordan 1994. i Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Sudan i Maroko 2020. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije