Paučinac: Danas je trebalo da se sudi Mahmutoviću za neodgovornost i nečinjenje

Podijelite:

Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Novom Pazaru, a po tužbi aktuelno vd direktora Opšte bolnice Novi Pazar Meha Mahmutovića, predsjednik Inicijative slobodnih građana (ISG), Aladin Paučinac je zbog krivičnog djela uvrede osuđen na novčanu kaznu od 250.000 dinara. Paučinac je u istom postupku oslobođen optužbe da je na facebooku neovlašćeno objavio fotografiju na kojoj je Meho Mahmutović.

Čitajući presudu, postupajući sudija Bojan Nikolić je rekao da je Paučinac kriv zato što je u cilju omalovažavanja preko svog fb profila, u avgustu i septembru 2020. godine, uvrijedio Meha Mahmutovića.

Odbrana Paučinca je najavila žalbu, istakla zahtjev za izuzeće postupajućeg sudije ili suđenje u drugom sudu.

Mahmutović u svojstvu privatnog tužioca nije prisustvovao završnoj riječi i izricanju presude, a njegov pravni zastupnik, advokat Rešad Plojović je novinarima rekao da je ovo još jedna u nizu pravičnih presuda ovog suda u odnosu na oštećenog Meha Mahmutovića.

“I prije toga je na isti način suđeno, dosuđivano, presuđivano u korist gospodina Meha Mahmutovića, koje presude su danas pravosnažne i na žalost, danas tokom u ovoj fazi postupka nismo mogli da ih pominjemi, ali zato danas imamo još jednu pravičnu presudu. Sud je rekao svoje, Pravda je ispunjena, zadovoljan sam”, rekao je Plojović.

Na novinarska pitanje i konstatciju u vezi 37 tužbi koje je u ime Meha Mahmutovića podnio, Plojović je rekao da je podnio tužbe samo protiv Aladina Paučinca i Irfana Ugljanina.

 “Dajte nam tačan broj onih tužbi pošto ste rekli da je laž, da nije 37. Samo protiv Aladina Paučinca i Cale Ugljanin neki, to je sve od tužbi što je Meho Mahmutović podnio. Koliko ukupno? Nije tačno gospodine, oprostite. Pa dobro ove koje je povukao se ne računaju. Znači 12 tužbi, 13”, glasio je odgovor Plojovića u dijalogu s novinarima.

Branilac Aladina Paučinca, advokat Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM), Kristina Todorović je ocjenila da je postupak bio nepravičan, da je uskraćeno pravo na odbranu.

“Nama je uskraćeno pravo na odbranu o samog starta, ni jedan naš vitalan dokaz nije uzet u razmatranje niti su riječi apsolutno analizirane. Jedva čekam kakvo će obrazloženje da bude jer se ovakva presuda kosi, ne samo sa evropskim standardima, već i sa nekim standardima koji su Ustavom garantovani u Republici Srbiji. Naravno da ćemo da se žalimo i nadamo se da će Viši sud imati više sluha za naše argument, ukoliko ne slijed na put Evropskom sudu za ljudska prava preko Ustavnog suda Srbije”, rekla je Todorović.

Ona je kazala da je izrečena kazna za Paučinaca previsoka, posebno kada se ima u vidu da je ovo jedan od brojnih postupaka protiv njega lično i da je do sada obavezan da plati preko pola miliona dinara, kao i da se protiv njega vode još dva parnična postupka.

Pored članova porodice građanskih aktivista suđenje su pratili predstavnici organizacija civilnog društva.

Dragoslava Barzut iz Građanskih inicijativa smatra da je ovaj postupak zloupotreba pozicije moći.

“Sada kada bi smo svi mi tužili one koji su nas u životu nazvali bitangama zaista bi to bilo zatrpavanje ionako neefikasnih sudova. Druga stvar, na toj funkciji vi mora da imate drugačiji senzibilitet i toleranciju na ono što vam govore građani i građanke i na one kritike koje su u svakom demokrtaskom društvu dobrodošle. Građani koji se pobune bivaju potpuno onesposobljeni kroz ovakve postupke koji imaju za cilj da ih ućutkuju, novčano potpuno iscrpe. To je ono sa čim se u Srbiji suočavamo. Kao i do sada ćemo ostati na braniku demokratije i nećemo odustati”, poručila je Barzut, dodavši da će i u međunarodnim okvirima nastaviti da pružaju podršku građanskim aktivistima poput Aladina Paučinca.

Paučinac je ocjenio da je danas trebalo da se sudi Mehu Mahmutoviću za nedogovornost tokom pandemije korone, a ne njemu koji je pozivao da se pomogne.

“Umjesto da se danas sudi Mehu Mahmutović za neodgovornost svoju i za nečinjenje u bolnici meni se danas ovdje sudi zato što sam upozoravao i pozivao svakoga ko je trebao da nam pomogne. Danas sam ja kažnjen sa 250 hiljada dinara i ko zna sa još koliko troškova. Tako je trenutno, nadamo se promjeni politike, promjeni ove i ovakve vrste demokratije”, rekao je on Poručivši da ne odustaje ove borbe i da mu je žao zbog izrečenog ali da se ne kaje zbog učešće u protestima.

Od jula 2020. godine Aladin Paučinac je sa grupom građana skoro godinu dana, tražeći odgovornost zbog stanja u zdravstvenim ustanovama tokom pandemije korone, protestovao ispred uprave Opšte bolnice Novi Pazar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije