14.4 C
Novi Pazar
01/06/2023
NaslovnicaPolitikaPendarovski: BiH zaslužuje status kandidata, a Kosovo bezvizni režim

Pendarovski: BiH zaslužuje status kandidata, a Kosovo bezvizni režim

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas u Brdu kod Kranja da Bosna i Hercegovina zaslužuje status kandidata za EU, a Kosovo bezvizni režim.

Kako je saopštio kabinet predsjednika Sjeverne Makedonije, on je izrazio očekivanje za dalju snažnu podršku Slovenije i Hrvatske u evropskim integracionim procesima zemalja Zapadnog Balkana.

„Proširenje EU doprinosi održavanju mira i stabilnosti u našem regionu, unaprijeđenju demokratije, vladavine prava i zaštiti ljudskih prava i sloboda, pa je zato neophodno ubrzati integracione procese svih zemalja Zapadnog Balkana“, rekao je Pendarovski na 11. sastanku lidera zemalja učesnica procesa Brdo-Brioni.

Predsjednik Sjeverne Makedonije je izrazio očekivanje da će predstojeći sastanak Evropske političke zajednice, koji bi trebalo da se održi početkom oktobra, doprinijeti daljem ubrzanju integracije regiona.

Pendarovski je istakao da je zemljama Zapadnog Balkana neophodan što skoriji pristup mehanizmima EU kao podrška za suočavanje sa predstojećom energetskom krizom i ocijenio da bi ekonomska i socijalna kriza mogla izazvati višegodišnju političku krizu i generisati dodatnu nestabilnost.

Na sastanku u Kranju na poziv slovenačkog i hrvatskog predsjednika, Boruta Pahora i Zorana Milanovića, učestovali su predsjednik Albanije Bajram Begaj, predsjedavajućeg i dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željka Komšić, kosovska predsjednica Vjosa Osmani, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Lideri su na tom sastanku, napominje se, pozdravili zvanični početak pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije sa EU i pozvali institucije Unije da preuzmu dodatne hrabre odluke u vezi sa integracijom preostalih zemalja Zapadnog Balkana.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA