Pendarovski: Tražimo čvrste garancije da će Bugari u Ustavu biti poslednji zahtev Sofije

Komentari:12

Podijelite:

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da u njegovj zemlji postoji politička volja da Bugari budu uneseni u Ustav, ali da Skoplje traži čvrste garancije Sofije i EU da će to biti poslednji zahtjev bugarske vlade za skidanje veta na početak pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije EU.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom u Ohridu, Pendarovski je rekao da ne postoji politički problem ni sa vladom, ni sa opozicijom u vezi sa unošenjem u Ustav Bugara koji žive u Sjevernoj Makedoniji.

“Tražimo posljednjih mjeseci da 23. juna od Evropskog savjeta dobijemo zeleno svetlo. Da bi ga dobili i da bi počeli pregovore potrebna i je i saglasnost Bugarske. Svi koji žive u ovoj zemlji znaju da je nemoguće za sedam dana da promijenite Ustav. Znači, postoji politička volja da se Bugari unesu u Ustav. Tražimo samo da se uzme u obzir jedna politička i jedna tehnička stvar”, rekao je Pendarovski. 

“Tehnička stvar je da se to ne može uraditi za jednu sedmicu. Čak i kada postoji politička volja za dvotrećinsku većinu u skupštini, za  to je potrebno tri do tri i po meseca. Ali pored tehničkog djela, pitanje je i političko – da li će to, ako napravimo ustavne promjene, biti poslednji zahtjev bugarske vlade – sadašnje ili sledeće”, precizirao je Pendarovski.

Kako je istakao, bilo bi mnogo neozbiljno da Skoplje udje u taj ozbiljan poduhvat, koji zahtjeva mnogo razmišljanja, a naprimjer, sledeće godine, neka bugarska vlada kaže da traži nešto drugo.

“Mi u tom delu tražimo jake političke garancije od EU, ne samo od Sofije. Oprostite to nam neće biti dovoljno. Tražimo garancije da će ovo biti poslednji bugarski zahtev u vezi sa ovim problemom, po ovom pitanju. Mi na Balkanu smo mnogo puta bili ‘izgoreni’. Imali smo burnu istoriju i najčešće nam politička retorika ili samo reči nisu dovoljne. Nije loše imati nešto na papiru”, rekao je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Početak pregovora sa Skopljem od novembra 2020. blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije i pored bezuslovne preporuke Evropske komisije i ocjene da je Skoplje ispunilo sve uslove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije