Pešić: Ideje Druge Srbije su umrle

Komentari:12

Podijelite:

Jedini pravi naslednici antiratnih ideja i nemirenja sa zločinima danas su samo Žene u crnom, dok je Liberalno demokratska partija (LDP), kao poslednja stranka koja je zagovarala građanske ideje Druge Srbije, praktično izdala te ideje i nestala sa političke scene, izjavila je za “Danas” sociološkinja Vesna Pešić.

Kaže i da rukopis te Druge Srbije i dalje živi kroz pisanje Peščanika i podseća da građanisti nikada nisu predstavljali neku veliku silu.

Okupljali su se najpre u Građanskom savezu Srbije (GSS), čiji je predsednik nekoliko puta zaredom bila Vesna Pešić, a potom i Goran Svilanović.

Odlaskom Vesne Pešić za ambasadora u Meksiko i Svilanovića za šefa diplomatije, GSS je polagano nestajao, a članovi su se rasuli po nekim drugim strankama i pokretima. Dobar deo je prešao u Demokratsku stranku, a drugi u LDP.

Pešić i danas misli da je „Čeda Jovanović, lider LDP, bio projekat Bebe Popovića, iako je dugo pokušavao da se nakači na ideju građanske Srbije“.

„Naposletku Jovanović izdao čitavu građansku stvar i prišao Vučiću“, ukazala je Pešić i napomenula da je uz lidera LDP „ostala Latinka Perović koja nije nikada ništa progovorila protiv njega“.

“U pravu je Bora Ćosić kada kaže da je Druga Srbija, nastala u Beogradskom krugu nezavisnih intektualaca, umrla sa Radetom Konstantinovićem, Srđom Popovićem, Borkom Pavićević, Nebojšom Popovim, Lazarom Stojanovićem“, zaključila je Pešić.

Nekadašnji lider Socijaldemokratske unije (SDU) Žarko Korać smatra, međutim, da Druga Srbija nije nestala, samo više nije institucionalno okupljena i objašnjava da je došlo do smene generacija i sada se naravno očekuje od mlađih ljudi da brane ideje demokratskih principa i antinacionalizma.

Imamo Građanski demoratski forum, koji je najbliži tome, ali je cela politička scena, čini se, pomerena ka nacionalnom i udesno, ocenio je Korać za Danas, ali je istakao da ne bi ipak delio toliki pesimizam.

Dovoljno je čitati list Danas da vidite te neke druge ljude koji brane vrlo važne principe za Srbiju. Iako, priznajem, na političkoj sceni ima vrlo malo stranaka koje brane te građanske opcije, kaže Korać.

Žujović: Druga Srbija nije i drugačija Srbija

Druga Srbija često nije i drugačija Srbija, već ljudske mane, sujete, kompleksi, frustracije i nerealna slika o sebi i svetu na kraju koštaju i samu ideju, izjavio je za Danas jedan od poslednjih viđenijih članova LDP Đorđo Žujović.

Žujović napominje da je Druga Srbija stil života i neko će reći, krik protiv ludila i zla u ove tri protekle decenije, malo sklonište za one koji ne mogu pronaći istomišljenike i sa njima se sporazumeti.

On se ne slaže sa tezom da je Druga Srbija definitivno umrla i naglašava da je pojedinim apologetama koji su napravili karijere na tome što su navodni predvodnici tih ideja davno bilo potrebno reći hvala i doviđenja, uz nikad zaboravljena sećanja na zasluge i činjenja.

Međutim, njihova često sebičnost i kratkovidost nisu danas od pomoći, naprotiv”, ističe Žujović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije