-0.6 C
Novi Pazar
29/01/2023
NaslovnicaPolitikaKurti sa srbijanskim aktivistima iz civilnog društva

Kurti sa srbijanskim aktivistima iz civilnog društva

IzvorPatria

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti razgovarao je sa aktivistima za ljudska prava, novinarima i predstavnicima nekoliko nevladinih organizacija iz Srbije o dijalogu sa Srbijom, odnosima Srba i Albanaca, medijskim slobodama i vladavini prava.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova, Kurti je rekao da je njegovim dolaskom na vlast promijenjen pristup dijalogu, te da taj proces sada nije vremenski ograničen već da se fokusira na postizanje međusobnog priznanja.

“Ali ne onako kako se dešavalo u prošlosti, uz stalne kompromise Kosova, koji su pravljeni kako bi se dobilo priznanje od Srbije, a priznanja nije bilo”, rekao je Kurti toko sastanka u Prištini 21. juna. Također je dodao da se više ne vodi “transakciona politika već politika dobrovoljne transformacije”.

Govoreći o odnosima između Albanaca i Srba na Kosovu i odnosu centralnih vlasti prema pripadnicima srpske zajednice Kurti je rekao da kosovski Srbi uživaju zagarantovana prava i slobode.

Dodao je kako je u stalnoj komunikaciji sa političkim predstavnicima Srba i da je otvoren za razgovore o svim problemima koji muče srpsku zajednicu na Kosovu.

Prema njegovoj ocjeni, najveća prepreka u odnosima Albanaca i Srba na Kosovu je “manipulativna politika iz Beograda”.

U saopštenju vlade se navodi da su predstavnici civilnog sektora iz Srbije bili zainteresovani za teme o kojima je govorio, te da je bilo puno pitanja.

Govoreći o odbijanju Kosova da se priključi regionalnoj inicijativi “Otvoreni Balkan”, Kurti je rekao da nije pristalica ideja koje Zapadni Balkan drže izolovanim i koje zemlje regiona približavaju Kini i Rusiji.

Naglasio je da Kosovo podržava zajedničko regionalno tržište i Berlinski proces, inicijativu nekoliko država članica EU na čelu sa Njemačkom.

“Otvoreni Balkan” je inicijativa koju su pokrenule Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, sa ciljem stvaranja zajedničkog političkog i ekonomskog prostora.

Sastanak kosovskog premijera sa civilnim sektorom iz Srbije je održan u okviru programa Balkanske grupe za “Rešavanje bilateralnih pitanja i unapređenje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu“.

Program predviđa održavanje konferencija i niz aktivnosti oko recipročnih posjeta civilnog društva iz zemalja u regionu.

IzvorPatria
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA