Erdoan: Ne održavamo više intenzivne trgovačke odnose s Izraelom, to je gotovo

Netanyahu ugrožava sigurnost cijelog našeg regiona, uključujući i vlastite građane, samo da bi produžio svoj politički opstanak
Foto: Emin Sansar/AA

Podijelite:

Ne održavamo više intenzivne trgovačke odnose s Izraelom, to je gotovo, poručio je danas u Ankari turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajjip Erdoan), javlja Anadolu.

Erdoan se danas u Ankari sastao s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom, koji boravi u trodnevnoj posjeti Turskoj. Nakon susreta održana je zajednička konferencija za novinare.

Govoreći o trgovinskim odnosima njegove zemlje i Njemačke, Erdoan je kazao kako obim trgovinske razmjene trenutno iznosi 50 milijardi dolara, te kako je cilj da se ovaj iznos postepeno poveća na 60 milijardi dolara.

“Nadamo se da će Turska i Njemačka od sada razgovarati o projektima zajedničke proizvodnje, a ne o preprekama, posebno u oblasti odbrane. Želimo da s dnevnog reda uklonimo ograničenja s kojim se suočavamo u odbrambenoj industriji”, rekao je Erdoan.

Erdoan poručio da očekuje veću podršku i solidarnost njemačkih vlasti u borbi protiv terorizma.

Osvrnuvši se i na stanje u Gazi, Erdoan je rekao kako “Netanyahu ugrožava sigurnost cijelog našeg regiona, uključujući i vlastite građane, samo da bi produžio svoj politički opstanak”.

“Ne treba dozvoliti uspjeh naporima izraelske administracije da s dnevnog reda skine zločine protiv čovječnosti i masakre koje su počinili u Gazi. Nastavit ćemo sa povećanim naporima kako bismo osigurali prekid vatre i nesmetanu dostavu humanitarne pomoći palestinskom narodu u Gazi”, poručio je Erdoan.

Na pitanje novinara kako pojašnjava svoje izjave u kojima Izrael i Netanyahuove metode u Gazi upoređuje s nacističkim metodama, a istovremeno Turska održava intenzivne trgovinske odnose s Izraelom, Erdoan je odgovorio:

“Ne održavamo više intenzivne trgovačke odnose s Izraelom, to je gotovo. Moj ministar vanjskih poslova nedavno je to saopćio.”

Erdoan je dodao kako njegova zemlja trenutno ulaže velike napore po pitanju razmjene zarobljenika.

Arapska liga pozvala SAD i zemlje EU-a da zaustave izvoz oružja u Izrael

Arapska liga pozvala je Sjedinjene Američke Države (SAD) i zemlje Evropske unije (EU) da zaustave izvoz oružja i municije u Izrael.

Arapska liga održala je vanredni sastanak na nivou stalnih predstavnika na kojem se razgovaralo o dešavanjima u Pojasu Gaze, gdje izraelska vojska nastavlja napade već više od 200 dana.

Prema egipatskoj novinskoj agenciji MENA, Arapska liga je oštro osudila “agresiju i genocid Izraela nad palestinskim narodom u Pojasu Gaze, Zapadnoj obali i Al-Aksi”.

Arapska liga je također upozorila da bi napad izraelske vojske na grad Rafah značio novi masakr nad palestinskim narodom.

Također je snažno osuđen američki veto na zahtjev Palestine za punopravno članstvo u Ujedinjenim narodima (UN).

Izrael od 7. oktobra prošle godine izvodi napade na Pojas Gaze u kojim je do sada ubijeno najmanje 34.262 Palestinaca, a ranjeno je 77.200.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije