14.9 C
Novi Pazar
06/06/2023
NaslovnicaVijestiPoziv građanima da se prijave za posao popisivača

Poziv građanima da se prijave za posao popisivača

Republički zavod za statistiku( RZS) uputio je javni poziv svim zainteresovanim građanima da se prijave za posao popisivača u Popisu stanovnišstva, domaćinstva i stanva tokom oktobra ove godine. Kako je najvaljeno popis će se sprovoditi u periodu od 1. do 31. oktobra.

“Prije početka popisivanja, popisivači imaju obavezu da prisustvuju petodnevnoj obuci, savladaju metodologiju popisa i rad u aplikaciji za prikupljanje podataka , kao i da obiđu teren sa instruktorom, tako da su dužni da popišu sve jedinice popisa od 1. do 31. oktobra na teritoriji koja im je dodeljena“, saopšteno je iz RZS-a.

Kako se navodi period angažovanja aktivnosti popisivača je od 23. septembra do 31. oktobra 2022. godine. Za vrijeme obilaska terena pred popis i tokom terenske realizacije popisa, preraspodjela radnog vremena vrši se u skladu sa planom aktivnosti gdje se može uključiti i rad vikendom.

Uslove koji kandidat treba da ispuni su da posjeduje državljanstvo Republike Srbije, da je prebivalištve ili prijavljeno boravište u Republici Srbiji, da je punoljetna osoba sa najmanje 18 godina starosti, da ima stečeno najmanje trogodišnje srednje obrazovanje, da kandidat nije osuđivan, da protiv kandidata nije pokrenuta istraga kao i da se protiv njega ne vodi krivični postupak.

Prema propisanim uslovima koje kandidat treba da ispuni su poznavanje rada na računaru (MS Office, interenet), gdje će kandidat predhodno biti testirani, kao i mogućnosti pristupa internetu tokom perioda angažovanja.

Sa izabranim kandidatom zaključuje se ugovor o privremenim i povremenim poslovima kao na primjer nezaposlena lica, zaposlena lica sa nepunim radnim vremenom, starosni penzioneri, kao i ugovor o dopunskom radu gdje su lica zaposlena sa punim radnim vremenom kod drugog poslodavca.

Iz RZS-a su naglasili da zavod nije odgovoran za eventualni gubitak prava radno angažovanog lica do kog može doći usled promjene njegovog radnopravnog statusa i ostvarivanja naknade za rad, kao na primjer obustavljanje isplate porodične penzije i naknade za slučaj nezaposlenosti.

Također, naglašavaju da se kandidati mogu prijaviti samo na teritoriji opštine ili grada u kojem žive, gdje studenti koji se školuju van mjesta stanovanja mogu se prijaviti za rad u svojoj opštini ili gradu u kojem privremeno žive kao studenti.

Kandidati se isključivo prijavljuju popunjavanjem elektronske prijave koja je aktivna od petka 22. jula do petka 5. avgusta 2022 godine do 20:00 sati i dostupna je na linku (stat.gov.rs) и (popis2022.stat.gov.rs)
Grad Novi Pazar i Lokalna samouprava je takođe uputila poziv za prijavu popisivača za sljedeći popis koji će se odzati tokom mjeseca oktobra ove godine.

Posljednji popis u Srbiji je održan 2011. godine. Održavanje popisa prošle, 2021. godine je odloženo zbog pandemije.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA