Poziv građanima da se prijave za posao popisivača

Komentari:12

Podijelite:

Republički zavod za statistiku( RZS) uputio je javni poziv svim zainteresovanim građanima da se prijave za posao popisivača u Popisu stanovnišstva, domaćinstva i stanva tokom oktobra ove godine. Kako je najvaljeno popis će se sprovoditi u periodu od 1. do 31. oktobra.

“Prije početka popisivanja, popisivači imaju obavezu da prisustvuju petodnevnoj obuci, savladaju metodologiju popisa i rad u aplikaciji za prikupljanje podataka , kao i da obiđu teren sa instruktorom, tako da su dužni da popišu sve jedinice popisa od 1. do 31. oktobra na teritoriji koja im je dodeljena“, saopšteno je iz RZS-a.

Kako se navodi period angažovanja aktivnosti popisivača je od 23. septembra do 31. oktobra 2022. godine. Za vrijeme obilaska terena pred popis i tokom terenske realizacije popisa, preraspodjela radnog vremena vrši se u skladu sa planom aktivnosti gdje se može uključiti i rad vikendom.

Uslove koji kandidat treba da ispuni su da posjeduje državljanstvo Republike Srbije, da je prebivalištve ili prijavljeno boravište u Republici Srbiji, da je punoljetna osoba sa najmanje 18 godina starosti, da ima stečeno najmanje trogodišnje srednje obrazovanje, da kandidat nije osuđivan, da protiv kandidata nije pokrenuta istraga kao i da se protiv njega ne vodi krivični postupak.

Prema propisanim uslovima koje kandidat treba da ispuni su poznavanje rada na računaru (MS Office, interenet), gdje će kandidat predhodno biti testirani, kao i mogućnosti pristupa internetu tokom perioda angažovanja.

Sa izabranim kandidatom zaključuje se ugovor o privremenim i povremenim poslovima kao na primjer nezaposlena lica, zaposlena lica sa nepunim radnim vremenom, starosni penzioneri, kao i ugovor o dopunskom radu gdje su lica zaposlena sa punim radnim vremenom kod drugog poslodavca.

Iz RZS-a su naglasili da zavod nije odgovoran za eventualni gubitak prava radno angažovanog lica do kog može doći usled promjene njegovog radnopravnog statusa i ostvarivanja naknade za rad, kao na primjer obustavljanje isplate porodične penzije i naknade za slučaj nezaposlenosti.

Također, naglašavaju da se kandidati mogu prijaviti samo na teritoriji opštine ili grada u kojem žive, gdje studenti koji se školuju van mjesta stanovanja mogu se prijaviti za rad u svojoj opštini ili gradu u kojem privremeno žive kao studenti.

Kandidati se isključivo prijavljuju popunjavanjem elektronske prijave koja je aktivna od petka 22. jula do petka 5. avgusta 2022 godine do 20:00 sati i dostupna je na linku (stat.gov.rs) и (popis2022.stat.gov.rs)
Grad Novi Pazar i Lokalna samouprava je takođe uputila poziv za prijavu popisivača za sljedeći popis koji će se odzati tokom mjeseca oktobra ove godine.

Posljednji popis u Srbiji je održan 2011. godine. Održavanje popisa prošle, 2021. godine je odloženo zbog pandemije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije