Premijer Kurti sa predstavnicima Bošnjaka i Albanaca: Za trajni mir i sigurnost na Zapadnom Balkanu treba postojati simetrija prava

Podijelite:

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, zajedno sa ministrom kulture, omladine i sporta, Hajrullom Çekuom i političkom savjetnicom premijera, Arditom Sinani, primio je danas političke predstavnike bošnjačke i albanske zajednice Sandžaka i Preševske doline, saopšteno je danas iz ureda premijera Republike Kosovo za odnose sa medijima

Delegacije SDA Sandžaka na čelu sa predsjednikom dr. Sulejman Ugljanin, u pratnji predsjednika PVD-a Šaipa Kamberija i još dvoje poslanika u Skupštini Srbije Enisa Imamovića i Selme Kučević, premijer Kurti je upoznao sa zabrinutostima i problemima sa kojima se suočavaju.

Sa predstavnicima Bošnjaka i Albanaca razgovarano je i o sastavnim elementima evropskog predloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

„Prava nevećinskih zajednica u našoj državi odražavaju našu demokratiju i razvoj nas kao društva. Za razliku od Srbije, pošto je Freedom House svrstava u državu sa hibridnim režimom, Republika Kosovo je demokratska država sa pravima i slobodom za sve“, istakao je premijer Kurti.

Dodao je da različite zajednice treba tretirati bez razlike u okviru univerzalnih principa i u punom skladu sa standardima Evropske unije.

Tri poslanika u Skupštini Srbije koji prihvataju nezavisno Kosovo, Enis Imamović, Selma Kučević i Šaip Kamberi, zajedno sa dr. Sulejman Ugljanin istakli su nezadovoljni položajem Bošnjaka i Albanaca uopšte, a posebno u opštinama u Sandžaku, kao i Preševskoj dolini. Oni su tražili reciprocitet prava sa Srbima u Republici Kosovo.

Složili su se da za trajni mir i sigurnost na Zapadnom Balkanu treba postojati simetrija prava, a ne privilegovan pristup manjina ili zajednica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije