Prijepolje neće mini hidroelektrane | Forum info

Foto: ilustracija

Podijelite:

Sliv rijeke Ratajske, koju čini više potoka i rječica, biće predmet istraživanja i valorizacije Zavoda za zaštitu prirode Srbije, odlučeno je u Ministarstvu zaštite životne sredine, prenosi Forum info.

Ova odluka je rezultat inicijative koju su Ministarstvu i Zavodu podnijeli građani i udruženja koji se protive planiranoj izgradnji male hidroelektrane „Velika ploča“ na Karoševskoj rijeci, za koju je u međuvremenu Ministarstvo rudarstva i energetike donijelo rešenje o odbacivanju zahtjeva investitora za produženje roka važenja energetske dozvole.

Iako djeluje da je reka Ratajska trenutno sigurna, građani i ekološki aktivisti ne odustaju od svoga cilja – da lokalna vlast donese odluku o zabrani izgradnje minihidroelektrana na cijeloj teritoriji opštine Prijepolje.

Prve najave i saznanja da bi u svom komšiluku i na svojoj rijeci mogli da dobiju malu hidroelektranu bile su dovoljne mještanima, ekolozima i udruženjima da se organizuju i daju sve od sebe da to spriječe.

Iz Ministarstvu zaštite životne sredine su okupljenim građanima rekli će krenuti u preliminarna istraživanja ovog područja kako bi mogli da valorizuju prirodne vrijednosti i jasno i precizno istaknu šta se nalazi na ovom području i da li je to dovoljno da se u nekom opsegu i okviru to i zaštiti u budućnosti.

Ovo područje nije zaštićeno i nije u postupku zaštite trenutno, ali bez obzira na to osluškivali smo potrebe građana da za Karoševsku i Ratajsku rijeku bude doneta zabrana korišćenja vode osim u svrhu vodoprivrede, lokalnog stanovništva i turističke i kulturne aktivnosti.

Organizacija za političku ekologiju „Polekol“ i Inicijativa „Pravo na vodu“ uputili su podnesak Ministarstvu rudarstva i energetike, u kojem su detaljno navedeni razlozi kojima se osporava zahtjev investitora za produženje energetske dozvole.

Ministarstvo je donijelo Rešenje kojim je odbacilo zahtjev firme „PowerIT“ iz Subotice za produženje roka važenja energetske dozvole za mini hidroelektranu „Velika Ploča“ na Karoševskoj rijeci, zbog neuredne dokumentacije.

Ističu da ovo znači da je rijeka na neki način sačuvana, ali nije sasvim sigurna, što će se dogoditi kada formalna procedura zaštite počne.

Sa druge strane mi apelovali su na organe lokalne samouprave da donesu odluku o zabrani izgradnje mini hidroelektrana, na način da budu izbrisane iz Prostornog i Plana razvoja Prijepolja.

Građani su imali velike zamjerke na rad i na komunikaciju sa opštinskim vlastima u Prijepolju koji su njihove dopise i zahtjeve ignorisli i na njih nisu davali nikakav odgovor.

Prostornim planom opštine Prijepolјe predviđena je čak 41 lokacija za izgradnju mini hidroelektrana, koje se nalaze i u republičkom Katastru malih hidroelektrana, a u prošlosti je aktuelizovana ideja i o potpuno novim – na reci Sopotnici.

Peticiju za zaštitu reke Ratajske i njenog sliva potpisalo je više od 800 građana i građanki i 16 udruženja iz Prijepolјa i okoline, te poslali jasnu poruku da Prijepolјe neće mini hidroelektrane.

*Cio tekst pročitajte i pogledajte video na Forum info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije