PROSJAČENJE U NOVOM PAZARU KOMPLEKSAN PROBLEM

Komentari:12

Podijelite:

U Novom Pazaru u posljednje vrijeme sve je više ljudi koji prosjače na ulicama i u ugostiteljskim objektima.
Prema zvaničnim podacima, većina prosjaka je iz ovog grada je iz naselja Blaževo i Postijenje, ali ima „vikend“ i „dnevnih“ prosjaka sa strane. Prošlog mjeseca procesuirana su četiri slučaja i većina onih koji se bave prosjačenjem je socijalno zbrinuta, imaju redovna primanja i mjesto stanovanja.


Nadležni iz gradske uprave se slažu da je ovo problem koji se tiče svih, nezakonita radnja koja utiče na imidž grada, ali je i pitanje dostojanstva ljudi.


Član Gradsog vijeća Novog Pazara Fevzija Murić je nakon održanog sastanka sa načelnikom PU Novi Pazar, predsjednicom Prekršajnog suda, predstavnikom Osnovnog tužilaštva u Novom Pazaru i direktorom Centra za socijalni rad, ocijenio da je prosjačenje kompleksan problem u koji je, pored državnih organa potrebno da se uključi više subjekata društva, građani i prevashodno mediji.


“Od sada će ta aktivnost na ulici da bude kontinuirana i svakodnevna. Policijska uprava, Prekršajni sud i Centar za socijalni rad moraju da daju podršku. Oni će svakodnevno da djeluju”, rekao je Murić i najavio da će na kraju biti napravljen presjek djelovanja nadležnih državnih organa i organizovana tribina na ovu temu.


“Postoje razni načini da građani pomognu. Ovo davanje novca, 50-100 dinara na ulici, mi njima ne pomažemo mi održavamo njihov život. Ona djeca nisu sigurno dobrovoljno na ulici, ni kad je hladno ni uveče u 12 sati. Ne spavaju na kartonu što žele već ih neko na to prinudi.“
Pozvao je organizacije civilnog društva da se uključe u rješavanju ovog problem i najavio učešće Kancelarije za mlade.


Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, KC DamaD i Urban-In su, reagirajući na pojavu romske djece koja spavaju na ulici, naglasili da je evidentno da su ova djeca žrtve zlostavljanja i zanemarivanja, a potencijalno su žrtve trgovine ljudima, zloupotrebe djece u svrhu prosjačenja, ekonomske eksploatacije i nedostatka ukupne brige porodice i društva.
Zibija Dh. Šarenkapić, direktorica KC DamaD-a ukazuje da su dva elementa ovog problema – siromašno društvo i nadležnost institucija. Konstatuje da smo u trećoj fazi marginalizovane grupe koja se zove Romi, te da društvo nije razvilo dovoljno alata i mehanizama da uputi podršku osobama koje su u potrebi.

“Najranjivija su, naravno, djeca i najviše se, na naše oči zloupotrebljavaju djeca. Stoga je stav KC Damad o NVO koje su pozvale na reagovanje da je neophodno da razvijemo jedan integrisani društveni odgovor koji podrazumijeva da uključimo civilno društvo, građane, a da pokretač svih tih aktivnosti budu institucije. U ovom slučaju lokalna samouprava.

Slaže se da je prvi osjećaj građana uznemiravanje i da živimo u sredini koja podstiče na saosjećajnost.

“Mi živimo u sredini i u jednoj kulturi koja podstiče na saosjećanost i na individualni napor da se nekom pomogne, čak i u situaciji kada je jasno, da iza toga, vrlo vjerovatno, stoji organizovani kriminal koji se zove organizovano prosjačenje. Građani ne mogu da utvrđuju je li to, to. Nije krivica na građanima što se neki zakoni ne primjenjuju u punoj mjeri.

Ugostiteljski objekti i privatni preduzetnici su takođe na udaru prosjaka. Uznemiravaju goste i ometaju im rad.

Fikret Mekić, menadžer jednog privatnog restorana kaže da je u posljednje vrijema najezda prosjaka koji uznmiravaju goste i oni to na svoj način rješavaju.

“Način na koji to mi rješavamo je onako, u letu, kako ko stigne. Zatvaranje vrata, istjerivanje, nekada moraš da budeš bahat da bi adekvatno morao da reaguješ. Mislim da bi opština trebala da reaguje na to pitanje”, smatra on.

Građani Novog Pazara se slažu da treba spriječiti prosjačenje, ali potvrđuju da prosjacima često daju novac.

Prosjaci u Novom Pazaru kažu da sa postavljenom kartonskom kutijom na ulici ili pruženom rukom u nekom objektu uspijevaju dnevno da sakupe najmanje hiljadu dinara.
Iz lokalne samouprave najavlju da će uskoro proglasiti akciju protiv prosjačenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije